1. Home
  2. Minister Plasterk niet blij met resultaat referendum. En dus wil hij de wet aanpassen

Minister Plasterk niet blij met resultaat referendum. En dus wil hij de wet aanpassen

Geen categorie09 apr 2016, 19:00
Zet het democratische proces maar in de ijskast jongens: het kabinet is niet blij met de uitslag van het referendum en dus moet er iets veranderd worden aan de wet.
In gesprek met Telegraaf TV laat minister Ronald Plasterk weten dat hij absoluut niet blij is met de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Nou ja, hij stelt dat niet zo duidelijk, maar dat is waar zijn woorden wel op neerkomen:

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) kondigt aan te bekijken wat er aan de wet beter kan. Daarbij ligt het aanpakken van het minimale opkomstpercentage van 30 procent voor de hand. "In de huidige wet zit een dilemma voor mensen die ja willen stemmen, maar die ook willen dat de opkomst niet gehaald wordt."

Zo denkt hij erover om de opkomstdrempel maar helemaal af te schaffen óf om met een speciale opkomstdrempel te komen die alleen voor de nee-stemmers geldt: 15 procent. Het eerste is natuurlijk bedoeld om ervoor te zorgen dat ja-stemmers niet meer thuis blijven om de boel te saboteren, het tweede is bedoeld om het lastiger te maken voor nee-stemmers om hun doel te bereiken.
Met andere woorden, hij wil de spelregels aanpassen om ervoor te zorgen dat de uitslag hem de volgende keer wél bevalt.
En dat is niet alles. Plasterk zegt er namelijk ook niet blij mee te zijn dat er flink wat subsidiegeld besteed wordt aan het organiseren van een referendum:

"Al die subsidies hebben veel opgetrokken wenkbrauwen opgeleverd. Je zou kunnen zeggen, men is mans genoeg om het zelf te financieren."

Nu is het aparte dat die mensen natuurlijk gewoon belasting betalen en dat de 'subsidie' in dit geval gewoon geld is dat de overheid hen teruggeeft. Zo bekijkt Plasterk het echter niet. In zijn magische wereld heeft de overheid zélf geld, de herkomst ervan wordt totaal genegeerd.
Je zou denken dat het juist ethisch bijzonder te verantwoorden is dat belastinggeld wordt gebruikt om de belastingbetaler de kans te geven het beleid direct te beïnvloeden. Helaas, de minister denkt dat net een beetje anders over. Voor hem geldt namelijk maar één regel: als belastinggeld niet gebruikt wordt om de wil van de regering te doen is het 'verspild.'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten