Minister Ard van der Steur moet weg: stuurde anatoom George Maat onterecht weg van MH17 onderzoek en verborg de feiten vervolgens

Geen categorie06 jan 2016, 10:00

Justitieminister Ard van der Steur is terecht flink onder vuur komen te liggen omdat uit onderzoek blijkt dat hij George Maat -- de patholoog-anatoom in het onderzoek naar de ramp van vlucht MH17 -- onterecht heeft weggestuurd.

De onderzoeker gebruikte namelijk beelden van de ramp tijdens een presentatie op een universiteit. Volgens de minister en de pers was dat onacceptabel. Het gevolg: de man werd vreselijk door het slijk gehaald en verloor zijn positie.

Naar nu blijkt was dat volkomen onterecht:

Anatoom George Maat had als MH17-onderzoeker niet weggestuurd, maar gerehabiliteerd moeten worden. Deze harde kritiek op justitieminister Ard van der Steur staat in een onderzoek naar Maats uitgelekte lezing over de MH17-slachtoffers. De minister hield het rapport maandenlang achter voor de Tweede Kamer.

Dit onderzoek naar de manier waarop Maat behandeld werd, werd eerder verricht. Toen de minister gevraagd werd om het onderzoek te delen met de Tweede Kamer ging hij er met een zwarte pen doorheen, waarna hij bijna alles verwijderde. Alleen de titel bleef zo ongeveer nog over.

Het gevolg: Tweede Kamerleden kregen het gevoel dat het allemaal zo erg niet was, en dat Van der Steur misschien nog wel het recht had om Maat aan te pakken.

[caption id="attachment_128504" align="aligncenter" width="412"]VVD/Matthijs Idema (bron: Wikimedia Commons) VVD/Matthijs Idema (bron: Wikimedia Commons): minister Ard van der Steur[/caption]

Gelukkig voor mensen die de waarheid boven tafel wil krijgen kreeg Maat zelf toestemming om het rapport in te kijken. Omdat hij het document niet mocht kopiëren besloot hij zichzelf zes uur lang op te sluiten in een hok met het rapport, waarna hij de boel helemaal overschreef. Vervolgens zette hij het hele rapport via de Leidse universiteitskrant Mare online. De bevindingen liegen er niet om:

Exact in deze bewoordingen - de minister handelde 'zonder goed inzicht in de feiten' - staat het in het feitenonderzoek dat de politie achteraf opstelde. Het gebruiken van fotomateriaal van slachtoffers ten behoeve van onderwijs 'is al jaren een gegeven', aldus het rapport. 'Van alle rampen is in vele presentaties over de hele wereld materiaal getoond over het werkproces. De presentaties stralen respect uit en worden gegeven vanuit een vakmatige invalshoek.

Ook hoefde Maat helemaal geen toestemming te vragen aan de minister. Volgens de onderzoekers waren daar in het geheel geen regels voor. Daar komt bij dat een collega van Maat eerder wél toestemming had gevraagd om het beeldmateriaal te gebruiken en dat had gekregen.

Tenslotte stellen de onderzoekers ook nog eens dat Maat niet had kunnen weten dat er niet alleen studenten in de zaal zaten toen hij zijn presentatie gaf, maar ook journalisten van RTL Nieuws, die vervolgens met het beeldmateriaal aan de haal gingen en net deden alsof Maat er een enorm circus van had gemaakt.

De conclusie van het rapport is dan ook dat Maat niet weggestuurd, maar gerehabiliteerd had moeten worden. Minister Van der Steur koos echter voor een tegengestelde koers, waarna hij ook nog eens zijn eigen wangedrag probeerde te verbergen.

En dat is dan ook meteen het meest problematische van dit verhaal. Het bewijst dat Van der Steur het rapport bewust onder de tafel veegde om zijn eigen kwalijke handelen te verbergen. Zoals CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt -- die zich al een tijdlang hardmaakt voor openbaar making van het hele onderzoek -- zegt:

"Het past een minister van Justitie niet om een feitenonderzoek te laten doen, dat vervolgens niet te publiceren en al die tijd de meest kritische passages over zijn handelen weg te laten."

Als de Tweede Kamer de idee van good governance nog enigszins serieus neemt moet het 't initiatief nemen om Van der Steur weg te sturen. Dit soort wangedrag van een bewindspersoon is gewoon compleet onacceptabel, en het onderschrijft maar weer eens waarom steeds minder rechtse kiezers vertrouwen hebben in het kabinet en diens intenties.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten