Wereldwijd zitten radicale moslims achter miljoenen christenen aan.
Er is bij lange na niet genoeg aandacht voor de wereldwijde geloofsvervolging en het continue geweld tegen christenen door radicale moslims. In talloze landen kunnen niet-moslims niet vrijelijk hun eigen geloof aanhangen. Dan worden ze weggejaagd, vervolgd, of erger nog: in koelen bloede vermoord. Puur en alleen omdat ze niet islamitisch zijn.
Het gebeurt in het Midden-Oosten. Denk aan landen als Irak en Syrië, waar ISIS genocide pleegt op iedereen die niet islamitisch genoeg is (op yezidi's, christenen en ja, ook moslims). En het gebeurt in Afrika. Denk aan Nigeria met Boko Haram, Somalië met Al-Shabaab en Kenia (eveneens Al-Shabaab). De radicale moslims in die landen moorden christenen uit alsof ze te maken hebben met een insectenplaag.
Het goede nieuws: beetje bij beetje komt er meer aandacht voor de wereldwijde geloofsvervolging, die overigens niet alleen in islamitische landen plaatsvindt, maar ook in Aziatische landen als het streng-communistische Noord-Korea en het communistische China. Ook daar hebben christenen het ongelofelijk zwaar, in het ene land nog zwaarder dan in het andere.
De SGP heeft vandaag een notitie over de aanpak van geloofsvervolging aangeboden aan minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) om ervoor te zorgen dat de aanpak ervan een speerpunt wordt van het buitenlandbeleid van het kabinet:
Aanpak geloofsvervolging moet speerpunt zijn. Daarom biedt de SGP om 13.30 de notitie 'een ongemakkelijke waarheid' minister Koenders aan.
— Kees van der Staaij (@keesvdstaaij) December 10, 2014
In de notitie schrijft de SGP-fractie dat er in de Tweede Kamer veel aandacht is voor mensenrechten "in het algemeen". Echter:
Voor het specifieke probleem van geloofsvervolging bestaat veel minder aandacht. De in de media zichtbaar gemaakte misdaden van organisaties als ISIS hebben dit thema, in ieder geval tijdelijk, op de politieke agenda gezet. In de Tweede Kamer zijn het naast de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP óók de fracties van de PVV en de VVD die af en toe actie ondernemen op het thema geloofsvervolging.
Terwijl christelijke kindjes worden onthoofd door ISIS, krijgen de christelijke partijen in de Kamer vooral het verwijt dat ze selectief omgaan met mensenrechten. Ja, echt. Lees verder op pagina twee.
Zoals de SGP schrijft:
Opvallend is wel dat als christelijke fracties er aandacht voor vragen ze al snel het verwijt krijgen selectief met dit thema om te gaan en te weinig aandacht hebben voor andere mensenrechten. De SGP vraagt echter speciale aandacht voor christenen omdat zij vaak de meest kwetsbare mensen zijn en daarom vanuit humanitair oogpunt internationale aandacht verdienen.
De SGP heeft het volste recht om de aandacht te vragen voor geloofsvervolging. Dat afdoen als iets 'selectiefs' is tamelijk triest. Gelukkig trapt de SGP daar niet in. Wat de notitie interessant maakt is dat de SGP opkomt voor alle religieuze minderheden die door moslims worden onderdrukt en uitgemoord. Het gaat hier om miljoenen mensen uit meer dan 150 landen die ermee te maken krijgen in de een of andere vorm.
Miljoenen lopen groot gevaar gevangen genomen of zelfs ter dood gebracht te worden. De recente gewelddadige acties van organisaties zoals ISIS tegen christenen en andere religieuze minderheden in Irak, Syrië, Nigeria, Kenia en vele andere landen hebben dit pijnlijk zichtbaar gemaakt. Ontwikkelingen zoals deze vragen om een doordacht en coherent internationaal beleid.
Zoals de christelijke partij ook opmerkt in de notitie: het zijn niet alleen de grote bekende terreurorganisaties die geweld plegen tegen religieuze minderheden. Ook 'gematigde' islamitische groepen doen er volop aan mee. Het is heel belangrijk dat we ons daar bewust van zijn.
Ook gematigde islamitische groepen hebben vaak als doel het creëren van een op islamitische normen en waarden gebaseerde samenleving. De strategie om dit doel te bereiken is alleen anders. Ondanks deze andere strategie zorgt deze doelstelling alsnog voor onvrijheid en onveiligheid van religieuze minderheden. De Nederlandse regering moet dus niet veronderstellen dat ‘gematigde’ groepen in het Midden-Oosten en Afrika de oplossing vormen van geloofsvervolging of andere mensenrechtenschendingen.
Ik vraag me af of Koenders hier iets mee gaat doen. Ik vrees van niet. De notitie van de SGP zal in een la belanden om vervolgens nooit meer te worden gelezen. Dat is niet alleen ontzettend jammer, het is ook zwaar onverantwoord om de radicale moslims hun gang te laten gaan. We kunnen niet blijven toekijken, zelfs wegkijken hoe christenen en andere religieuze minderheden op grote schaal worden onderdrukt en afgemaakt in islamitische landen. Het is onze plicht daar iets aan te doen. Voor een betere wereld.