De Britse krant de media bericht dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel eerder dit jaar dreigde uit de Euro te stappen. Tijdens een diner met andere Europese leiders in Brussel kreeg zij ruzie met de Griekse premier George Papandreou over het openbreken van het Verdrag van Lissabon, om een permanent noodfonds in te kunnen stellen.
Daarnaast zei Merkel dat landen die door eigen toedoen financiëel in de problemen zitten hun stemrecht moeten verliezen.
Dit schoot Papandreou in het verkeerde keelgat. Hij betichtte Merkel van "ondemocratische plannen". De Duitse leidster sloeg meteen terug: "'Als dit de club is die de euro moet leiden, dan moet Duitsland er misschien maar eens uitstappen".
Hoewel de meeste kenners denken dat Duitsland niet uit de Euro zal stappen, ben ik daar niet zo zeker van. Als de Europese crisis aanhoudt en als het ene na het andere land aanklopt bij Europas welvarender leden zal het debat over het nut van de Euro zeker oplaaien. Duitsland speelt wat de EU betreft een sleutelrol. Als het de Duitsers te duur wordt, en als zij geloven dat zij te weinig (macht, invloed, etc.) terugkrijgen voor hun geld, kon Berlijn best eens drastische maatregelen nemen. Natuurlijk zal dat nogal wat problemen met zich meebrengen, maar goed: als de voordelen op een gegeven echt niet meer opwegen tegen de nadelen is het niet ondenkbaar dat Duitsland haar zaakje oppakt en het pand verlaat.
Overigens vraag je je af waar de Griekse premier het lef vandaan haalt om andere Europese regeringsleiders van wangedrag te beschuldigen. Een beetje nederigheid zou hem passen, nadat heel Europa krom heeft moeten liggen om Griekenland te hulp te schieten nadat de Grieken er een ongelooflijk zootje van hadden gemaakt.
Met dank aan het altijd lezenswaardige
Elsevier.