Gemiddeld gezien gaat het stukken beter met Nederland maar er is dus 59 procent kans dat u daar niets van gaat zien. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Zo'n 24.000 mensen deden mee aan het onderzoek en daaruit blijkt dat er geen indexatie van pensioenen was, loonsverhogingen uit bleven en alledaagse uitgaven hoger werden. Wat men wél meer merkt is de hoeveelheid files van tegenwoordig. Die zouden volgens de deelnemers zijn toegenomen.
Dit
kabinet maakte zich hard voor de missie om de gewone Nederlander een paar financiële meevallers te willen geven. Daar is dus tot op heden weinig van terecht gekomen. Ook de
dividendbelasting en de honderden miljoenen extra kosten die het met zich meebrengt, dragen daar niet aan bij.
Uit het onderzoek blijkt dat vooral de
ouderen en laagopgeleiden het minst merken van de economische voorspoed. Respectievelijk 75% en 70% zegt niets te merken. Daarbij komt ook dat maar weinig mensen iets hebben gehoord over een
loonsverhoging. Slechts drie op de tien kreeg een loonsverhoging van meer dan 2 procent. Nog eens 28 procent werd met 2 procent loonsverhoging alleen maar gecompenseerd voor inflatie en 31 procent van de mensen zit al jaren vast op de nullijn. 59 Procent zegt er dus niet op vooruit te zijn gegaan.
Een krappe meerderheid ziet hierin een rol voor de
politiek weggelegd. Zij menen dat loonsverhogingen in een bepaalde vorm moeten worden afgedwongen omdat zij denken dat werkgevers dit niet uit zichzelf zullen gaan doen. Hiermee doelen ze op verlichting van de loonbelasting of andere lasten die omlaag moeten. Zo'n 40% van de panelleden is van mening dat de werkgever de eindverantwoordelijke blijft.