Meer democratie in Nederland

Geen categorie15 apr 2014, 20:00
Maar is dat goed?

Het zogenoemd raadgevend referendum (een niet bindende volksraadpleging) wordt tijdelijk ingevoerd, tot er een correctief referendum (een wel bindende volksraadpleging) is. De Eerste Kamer stemde vandaag in met de wetsvoorstellen voor de referenda van PvdA, D66 en GroenLinks.

Een raadgevend referendum is redelijk snel te realiseren, maar een correctief referendum is niet zo snel in te voeren. Het vereist een wijziging van de Grondwet. Het raadgevend referendum krijgt een opkomstdrempel van 30 procent van de stemgerechtigden.

Na de eerste parlementaire goedkeuring moeten er verkiezingen overheen en dan moet de wijziging nog eens door twee derde van het hele parlement worden geaccepteerd. Het 'tijdelijke' van een raadgevend referendum, waarvan dus nu sprake is, kan dus nog behoorlijk rekbaar zijn.

Allemaal mooi hoor, meer inspraak voor de burger. Maar als we van referenda een soort dagelijkse bestuurlijke praktijk maken, hebben we de Tweede Kamer nauwelijks nog nodig en ondergraven we de representatieve democratie. We moeten ons afvragen of we die prijs willen betalen en wat de consequenties zijn van een volk dat zoveel directe inspraak heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten