Het is afschuwelijk: meer dan 3.000 Afghaanse burgers zijn om het leven gekomen.
De internationale troepen in Afghanistan staan op het punt om dat land te verlaten en wat blijkt? Het aantal burgerdoden is hoger dan ooit. Dit met dank aan intense gevechten tussen het regeringsleger en de Taliban.
Het aantal burgers dat is gedood tijdens de oorlog tegen de Taliban in Afghanistan is nog nooit zo hoog geweest als in dit jaar. Dat hebben de Verenigde Naties (VN) bekendgemaakt. ''De situatie wordt voor burgers in Afghanistan steeds gevaarlijker'', zei een VN-functionaris in Kabul.
In de eerste elf maanden van dit jaar maakt de VN melding van 3.188 burgerdoden en 6.429 mensen met verwondingen. Deze twee statistieken zullen gecombineerd boven de 10.000 uitkomen.
Het ergste? Het heeft er alle schijn van dat het volgend jaar nóg erger wordt. De gevechten tussen het leger en de Taliban zijn namelijk ongekend agressief, wat niet zo raar is aangezien dat altijd geldt voor burgeroorlogen. En ja, dat is waar de strijd in Afghanistan op neerkomt: een relatief seculier regime van Afghanen tegen een islamistische terreurorganisatie van (voornamelijk) Afghanen.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken beweert zijn best te doen om Afghanistan boven water te houden, maar de kans dat hem dit lukt is miniem. Sterker nog, eigenlijk is die kans al verkeken. Op het moment dat de Verenigde Staten zich echt helemaal terugtrekken uit dat land zal het namelijk pas echt losgaan, met nog veel meer burgerdoden als resultaat.
Als we er nou vanuit konden gaan dat het Afghaanse leger de strijd zou winnen, zou je dat misschien nog acceptabel kunnen vinden. Helaas is dat niet het geval. De Taliban zijn bijzonder goed georganiseerd en lijken op het punt te staan om grote delen van Afghanistan terug te veroveren op president Ashraf Ghani en co. In plaats van zwakker te zijn geworden, zijn ze er de afgelopen jaren en maanden alleen maar op vooruit gegaan. Een paar dronestrikes helpen daar niet tegen.
Concluderend, democratische bewegingen zijn op hun retour in het Midden-Oosten. Ik ben dan ook bang dat de strijd tegen de Radicale Islam nog letterlijk decennia gaat duren. En misschien zijn wij er al niet meer als het allemaal achter de rug is en de islamitische wereld eindelijk verlicht en humaan is geworden.