Links heeft een historische verkiezingsnederlaag geleden, maar dat weerhoudt de linkse activisten van het mediakartel er niet van om toch voor een soort van coup te pleiten.
NRC-columnist Tom-Jan Meeus -- die ik voor het eerst digitaal tegen het lijf liep toen hij Amerika-correspondent was voor die krant; hij gebruikte die rol om de Republikeinen steevast te kleineren en Democraten op te hemelen -- ziet het helemaal zitten. Volgens dit objectieve lid van de gevestigde media (haha!) kunnen linkse partijen nu namelijk eindelijk een links blok vormen zodat ze de VVD en het CDA "in de tang" kunnen nemen.
Een linkse prominent legde me dit weekeinde uit wat Klaver, als Tjeenk Willink hem uitnodigt voor een nieuw gesprek met het ‘motorblok’, zou moeten zeggen: ‘Zoals bekend ben ik voor linkse samenwerking. Dus ik kom alleen praten als gelijktijdig PvdA en SP worden uitgenodigd. Jullie een blok, ik een blok.’
...
Maar machtspolitiek zou deze manoeuvre het ‘motorblok’ voor een voldongen feit plaatsen: omdat D66 de CU heeft uitgerookt, en Rutte en Buma persisteren in hun afwijzing van de PVV, zitten VVD, CDA en D66 getalsmatig vast aan één van de linkse partijen voor een meerderheidskabinet. Dus als links óók een blok vormt, heeft het ‘motorblok’ geen keuze meer. Met alle inhoudelijke gevolgen van dien.
Jullie een "blok"? Dat "blok" is gevormd naar aanleiding van de verkiezingsuitslag. Het gaat CDA, VVD en D66 er niet om dat ze elkaar zo leuk en gezellig vinden (CDA en D66 zijn historisch zelfs eerder vijanden dan vrienden geweest), maar dat zij (net als de PVV!) dé winnaars van de verkiezingen zijn en het daardoor als logisch wordt gezien dat zij samen de kern van een nieuw kabinet vormen. Een links 'blok' is daarentegen puur ideologisch en zelfs in strijd met de wensen van de kiezer, die links op 15 maart een enorme nederlaag bezorgd heeft. Meeus geeft dat laatste ook tussen neus en lippen door:
Of dit electoraal dan wel inhoudelijk gewenst is, weet ik niet. Links haalde sinds de oorlog niet zo’n karig resultaat. Dat zegt iets.
Vervolgens gaat hij daar dus aan voorbij met "maar machtspolitiek zou deze manoeuvre, etc." Want ja, Meeus is nu eenmaal links tot op het bot, wat betekent dat hij de mening van de kiezer volstrekt niet relevant vindt.
Is er dan helemaal geen goed nieuws? Jawel: Meeus moet namelijk ook erkennen dat zo'n links blok er niet in zit omdat linkse partijen te onnozel zijn om deze "mogelijkheid' te benutten. "Alleen: komt zo’n links blok er? Domme vraag," schrijft meneer de linkse columnist. "Maandag merkte ik dat de meeste linkse partijen er niet eens aan gedácht hebben. En dan: Roemer wil niet met Rutte. Asscher wil überhaupt niet regeren. Etc."
Gelukkig maar: linkse partijen lijken toch nét iets minder lak te hebben aan de kiezer dan het linkse journaille.