"Onverstandig om daarop in te gaan."
PVV-Kamerlid Martin Bosma -- die zelf ervaring heeft in de journalistiek -- heeft er weinig mee dat hoofdredacteuren ingegaan zijn op de 'uitnodiging' van minister Ollongren om met haar te "spreken" over zogenaamd "nepnieuws." Zoals Bosma terecht uitlegt voor de camera van ZoominTV heeft een minister helemaal niets te maken met de inhoud van media-berichten.
"Ik vind het een mysterieuze zaak," aldus Bosma. "Ik vind het ook onverstandig van hoofdredacteuren om daar op in te gaan. Die hele theorie van het nepnieuws, ik geloof er niet echt in. Die hoofdredacteuren gaan daar in mee, die hoofdredacteuren gaan ook praten over de inhoud van hun publicaties, en ik vind het niet goed dat hoofdredacteuren dat doen."
Ik zal daar wat harder over zijn: het is volstrekt ongehoord en onacceptabel dat deze hoofdredacteuren zich voor het karretje van de minister laten spannen. Het is hun taak in een vrije samenleving om de overheid te controleren, niet andersom. Op het moment dat een minister zich op deze manier met de pers bemoeit komt de onafhankelijkheid van de media in het geding. De hoofdredacteuren in kwestie hadden haar dan ook vriendelijk moeten vertellen dat ze niet geïnteresseerd waren in zo'n gesprek, en dat mevrouw de grondwet maar eens goed moet lezen. Want als je dat doet wordt duidelijk dat de minister daar in strijd mee handelt.
Zoals Bosma uitlegt:
ZoominTV sprak ook met de minister zelf, die hypocriet en leugenachtig vertelde dat het haar alleen maar te doen is om "statelijke actoren" die nepnieuws zouden verspreiden "met als bedoeling om democratische processen te beïnvloeden. Nieuws dat aantoonbaar onjuist is en probeert onze democratische rechtsstaat te beïnvloeden."
Maar dat is flauwekul. Mevrouw richt zich namelijk niet alleen op zogenaamd "nepnieuws" afkomstig van, zeg, Rusland, maar op alle websites die de euvele moed hebben om zaken te berichten -- of op een bepaalde toon over nieuwsfeiten te berichten -- waar zij niet blij van wordt. Ze liegt dus keihard.
En dan:
Ook hier laat mevrouw zich weer kennen. Ze werkt namelijk actief aan plannen om organisaties die beschuldigd worden van het verspreiden van nepnieuws wel degelijk te censureren, bijvoorbeeld door er via Facebook en Twitter voor te zorgen dat hun verhalen niet gelezen worden.
En dan nog iets: wie bepaalt eigenlijk wat "goede, kritische journalistiek" is? Mevrouw Ollongren en haar bevriende hoofdredacteuren dus. Dat zijn dus de prominente leden van het partijkartel en het mediakartel, de twee kartels die zo intrinsiek met elkaar verweven zijn dat je ze niet eens meer van elkaar kunt onderscheiden.
Bosma:
Zo is het -- en dit is dus waarom het zo ongelooflijk gevaarlijk is wat er nu gebeurt in Nederland. En het meest trieste van alles is dat prominente hoofdredacteuren van grote organisaties actief meewerken aan de beknotting van de persvrijheid.