Terwijl sommige EU-landen alweer tegen recessie omstandigheden aanschurken komt premier Mark Rutte (VVD) nog even met een boodschap voor alle werkende Nederlanders, namelijk dat de lonen omhoog moeten! De premier stelt dat het oneerlijk is dat de winsten van grote bedrijven maar blijven stijgen, maar de lonen van arbeiders achterblijven, via NOS Teletekst.
Een gevoel waar een meerderheid van de Nederlanders wel iets van merkt waarschijnlijk. Rutte hanteert ook zeer bijzondere 'overtuigingsmethoden'. Zo wil hij belastingenregels inzetten om de bedrijven het gewenste gedrag te laten vertonen. Bijvoorbeeld door de verlagingen van de belastingen voor bedrijven stop te zetten, waardoor het bedrijfsleven miljoenen kan mislopen. Ook denkt de premier erover na om werknemers via lagere inkomstenbelasting meer geld te geven.
Rutte zei dit niet voor de camera van de NOS om even wat zielen te scoren vlak voor de verkiezingen. Nee, de premier sprak over het idee na de verkiezingen op een bijeenkomst van zijn partij: de VVD. Op de bijeenkomst in Aalsmeer zei Rutte het volgende:
"Maar het enige wat echt stijgt in die grote bedrijven zijn de salarissen van de topmannen, niet de cao's. Die gaan onvoldoende omhoog en dat vind ik niet acceptabel"
Volgens Rutte gaat er momenteel behoorlijk wat mis doordat het wél beter gaat met de winsten van grote bedrijven, maar zij hun arbeiders daarvoor geen waardering schenken. Volgens de premier een schadelijke zaak, zo lezen we op de website van de NOS dat de premier grote bedrijven als aanjager ziet in loonstijgingen:
"Ze zijn trendsettend. Fundamentele wederkerigheid"
De premier heeft wel een punt natuurlijk. Formeel mag een bedrijf alle winst zichzelf toe-eigenen, maar de vraag is hoe lang het personeel nog gemotiveerd zal zijn als hen na jaren van loonmatiging geen fatsoenlijke stijging wordt geboden. In ieder geval vindt Rutte daar dus wél iets van.