Doch Peters en haar partij negeren vrolijk dat deel van het BuZa-onderzoek dat hen niet zint.
Triomfantelijk verklaart GroenLinks op haar website 'verheugd' te zijn dat 'de integriteit van haar gewaardeerde Kamerlid Mariko Peters is komen vast te staan'. De 'aantijgingen over vermeende belangenverstrengeling' zijn namelijk 'onterecht', zo concludeert de naloper van de Communistische Partij van Nederland op basis van het vrijdagavond gepubliceerde onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) naar het handelen van GroenLinks Tweede Kamerlid in Afghanistan in 2005. 'Wij wensen Mariko Peters en haar gezin veel sterkte en rust toe bij het verwerken van deze moeilijke episode in hun leven', zo sluiten Jolande Sap, Tweede Kamerfractievoorzitter, en Henk Nijhof, partijvoorzitter, de korte verklaring af.
Het is wat, die arme Peters toch. GroenLinks negeert echter voor het gemak dat deel van het BuZa-rapport waarin geconcludeerd wordt dat Peters de BuZa-gedragscode heeft geschonden. '[Peters had] eerder, conform de Gedragscode van het ministerie van Buitenlandse Zaken, uit eigen beweging aan de ambassadeur openheid moeten geven over haar privé-relatie met de aanvrager van de subsidie', zo concludeerde het rapport óók. Dat deed Peters echter niet, waarmee ze de gedragscode schond. Peters had dan weliswaar geen vriendjespolitiek bedreven, maar die schijn blijft er wel aan kleven. En is dat niet voldoende, juist voor GroenLinks? Toen oud-minister Camil Eurlings bekendmaakte bij KLM te gaan werken maakte de partij al bezwaar voordat Eurlings überhaupt de kans had om zijn eerste werkhandeling te verrichten. Dat de schijn van belangenverstrengeling was gewekt was al kwalijk genoeg volgens de rood-groene socialisten.
Zelfs het NRC Handelsblad, toch niet het meest kritische medium in dit gebeuren, ziet de dubbele standaard:
[Dat Peters de gedragscode heeft geschonden] valt op omdat GroenLinks een hoge morele standaard uitdraagt. Toen ze nog fractievoorzitter van de partij was, zei Femke Halsema dat voor Kamerleden bijzonder strenge gedragsregels gelden. ,,In opspraak raak je ook zonder strafrechtelijke tussenkomst", zei Halsema, toen in een Kamerdebat de onorthodoxe cv's van PVV-Kamerleden op de agenda stonden.
Peters, woordvoerder Buitenlandse Zaken, kan op deze manier in de toekomst voor vervelende situaties komen te staan. Zij zal als parlementariër de minister van het departement waar zij voor werkte kritisch moeten ondervragen, waar het haar blijkbaar niet is gelukt zich te houden aan de gedragscode van datzelfde departement.
Peters heeft kortom al haar geloofwaardigheid als Tweede Kamerlid verloren. Wellicht kan ze het voorbeeld van Farah Karimi volgen en gaan solliciteren bij een NGO wier overheidssubsidies door GroenLinks fel worden verdedigd. De smaak van de schijn van belangenverstrengeling heeft ze nu toch al te pakken.