In de afgelopen weken ontwikkelde Lutz Jacobi zich tot populaire outsider voor het PvdA-fractievoorzitterschap. Dagelijkse Standaard sprak met haar.
Mevrouw Jacobi, er werd lacherig gedaan toen u zich plots opwierp als kandidaat voor het fractievoorzitterschap. Was u daar boos over?
Mensen schrokken ervan dat ik me ineens kandidaat stelde. Ze denken dat je minder belangrijk bent als je er niet Haags deftig uitziet. Ze vergeten dat ik van alle kandidaten misschien wel de meeste ervaring heb als leidinggevende.
Tussen de dure, getailleerde pakken bent u een opvallende verschijning.
Er lopen veel te veel ijdeltuiten rond in Den Haag. Dan gaat mooidoenerij boven de inhoud. Als je je te goed voelt om woordvoerder landbouw te zijn, dan houdt het gewoon op. Dat maakt mij anders dan de andere kandidaten. Ik vind het helemaal niet erg dat de mensen me hier in Den Haag niet zo goed kennen. Het kan me niets schelen dat die Haagse Harries zeggen dat ik geen schijn van kans maak. Ik wil laten zien dat het de Partij van de Arbeid niet alleen om Den Haag gaat, maar ook om wat je in de rest van het land doet.
De rest van de kandidaten is toch iets te veel Randstad.
Ze wonen er in ieder geval wel allemaal. Ik vind dat er wat te kiezen moet zijn. Nu zijn er vijf kandidaten met allemaal een totaal verschillende achterban. De mijne zit, over het algemeen, vooral op het platteland.
Er zijn in de afgelopen twee jaar veel stemmers weggelopen van de PvdA. Deelt u hun zorgen over de partij?
Mensen zijn teleurgesteld over besluiten die door deze partij gesteund zijn, waarbij ze hadden verwacht dat de PvdA beter voor ze zou zijn opgekomen. Maar er zijn ook stemmers weggelopen omdat er in hun gemeente een wethouder zat die ze niet beviel hoor. Dat speelt niet alleen bij ons, maar ook bij de VVD en ook bij het CDA.
Je hoort vaak dat de PvdA niet meer van de gewone man is.
Als mensen dat voelen, dan moet je het serieus nemen. Dan moet je het land in. Als kiezers zeggen: dat moet nu opgelost worden, dan moet je het oplossen. En ik hoop dat er zo minstens tachtig volksvertegenwoordigers rondlopen. Dan zouden we wel wat voor elkaar krijgen.
Het draait allemaal om samenwerking?
Absoluut. Ik ben verwant aan alle mensen die willen dat de verzorgingsstaat centraal blijft staan. Elk aspect van het sociaal programma vind ik interessant, ter linker en rechter zijde. Alleen met deze coalitie ben ik momenteel even behoorlijk klaar. Hoe deze partijen alles wat sociaal is de strot omdraaien...
Wat vindt u van de PVV?
Wat zij zeggen over andere mensen vind ik heel erg. Ik wil juist naar een politiek waarin je mensen verbindt in plaats van uitsluit. En daarbij moet elke partij meer zijn best doen. We zitten hier in Den Haag om het land uit het slop te trekken, niet om een beetje te ouwehoeren.
Toch werkt uw partij samen met die partij.
De PvdA gaat nooit regeren met de PVV, daarvoor staan we te ver uit elkaar. Maar ik sluit niemand uit. Als het gaat om sociale onderwerpen dan kunnen zij ons aan meerderheden helpen. Ze hebben ultrarechtse punten, maar ze hebben ook aspecten waarvan ik zeg: welkom, join the club. De beginselen zijn anders, maar het is geen nieuws dat we af en toe samenwerken. Op het gebied van zorg en dierenwelzijn trekken PvdA en PVV regelmatig samen op.
Maakt u kans op het fractievoorzitterschap?
Ik zou mezelf niet kansrijk noemen, maar zeker ook niet kansloos. Vergis je niet: zeker in de noordelijke provincies zijn we groot in ledental. Dan kan het zomaar zo zijn dat ik in de tweede of derde stemmingsronde ineens kom bovendrijven.