Allochtonen worden vaak ten onrechte staande gehouden door de politie. Veertig procent van de controles die agenten doen omdat ze criminaliteit vermoeden, valt niet te rechtvaardigen...
Een op de drie onderzochte controles blijkt gebaseerd op een vermoeden van de agent dat er iets aan de hand is. Daarbij kan opvallend gedrag een rol spelen, maar ook iemands uiterlijk of zijn auto. Bij ruim de helft van deze controles ging het om allochtonen. Etnische minderheden zijn daarmee oververtegenwoordigd ten opzichte van hun aandeel in de bevolking, constateren de onderzoekers. Volgens hen waren de politiecontroles ook niet altijd terecht.
Dat juist allochtonen vaker worden gecontroleerd is riskant, zegt onderzoeker Wouter Landman. "Zij voelen zich gediscrimineerd, wat zorgt voor toenemende verwijdering tussen etnische minderheden en de politie."
We kunnen er kort over zijn: ja allochtonen gaan vaker in de fout dan autochtonen. Veel vaker zelfs. In 2012 werden in Nederland 197.140 mensen aangehouden door de politie, omdat ze verdacht werden van een misdrijf (bron: CBS, definitieve cijfers over 2013 zijn nog niet beschikbaar). Daarvan waren er 89.100, oftewel 45 procent, allochtoon (mensen van wie minstens één ouder in het buitenland is geboren) terwijl alle allochtonen samen slechts 21 procent van onze bevolking vormen. De oververtegenwoordiging wordt nog duidelijker als je kijkt naar het aantal verdachten per 10.000 inwoners. Autochtonen zijn goed voor 88 verdachten op elke 10.000 mensen, allochtonen voor 232.
En dan zijn we er nog niet:
Kijk je alleen naar niet-westerse allochtonen, dan ligt het aantal verdachten al een stuk hoger: 333 op elke 10.000 inwoners. En binnen die grote groep niet-westerse verdachten is ook niet elke groep hetzelfde. Marokkanen en Antillianen springen er bovenuit, met respectievelijk 458 en 566 verdachten op elke 10.000 inwoners.
- Mensen van Marokkaanse herkomst werden in 2010 22 keer zo vaak als autochtonen verdacht van 'vermogensdelicten met geweld' (waaronder overvallen met geweld). Voor mensen van Antilliaanse herkomst is dit overigens 23,9 keer.