Goed om te merken dat over smaak wel degelijk te twisten valt.
Maar niet voordat we iedere stijlminnende lezer in zijn zucht naar kennis hebben voorzien. Disputeren kan daarna, want met Mark Twain zeg ik: 'get your facts first, then you can distort them as you please'. Naar aanleidingen van
mijn vorige column kwam er een aantal vragen - waarvoor veel dank - die ik nu zal proberen te beantwoorden.
Zomerpakken
In de zomer willen we natuurlijk ook gewoon een pak dragen. Dat vraagt om lichter en luchtiger materiaal. Katoen en linnen zijn daarvoor prima geschikt. Ik zou in beide gevallen voor deels of geheel ongevoerde jasjes gaan. Als u flink wat te besteden heeft, kiest u voor een ongeplakt jasje (waarin het binnenwerk niet is vastgelijmd), dat geeft een ademender pak.
Linnen is overigens weelderig, maar heeft als nadeel dat het snel kreukt - wat ook z'n charme heeft - en uitrekt, wat pijnlijker is. Schroom dus niet om nadat u linnen een tijd gedragen heeft, uw kleermaker aan te doen om het pak (nog eens) te laten afslanken. Hier geldt, net zoals bij andere jasjes, ga voor de dubbele split achter, ongeacht postuur.
Accessoires
Horloges zijn onder een pak zeker toegestaan, maar zorgt u er wel voor dat het manchet om de pols waaraan u het horloge draagt, wijder is gemaakt. Zo schuift het horloge eronder. Bij een smoking draagt u overigens geen horloge. Dit vanwege de feestelijke oorsprong van 'black tie' en het credo 'gezelligheid kent geen tijd'. En nu we het toch over manchetten hebben; dat is vrij persoonlijk. Hoewel ik van dubbele manchetten (met French rounds) houd, vind ik een enkele niet misstaan. Is sterk afhankelijk van de stijl van het pak. Overigens kunnen bepaalde details te ver gaan; naar mijn mening moeten manchetknopen altijd ingetogen en geen frivole statements zijn.
Details
Ik ben een groot fan van bijzondere maar ingetogen details. Als het niet te aanmatigend zou klinken, zou ik zeggen dat mijn paarse kousen mijn handelsmerk zijn. Ik draag niet anders. Neem ze van een goede soort katoen, dan ademen ze ook perfect. In dezelfde lijn ben ik een fervent pochetdrager. Altijd, ook in de overjas. Pochetten hoeven niet (langer) hetzelfde motief of dezelfde kleur te hebben als uw das, hemd of pak, maar ze moeten natuurlijk wel matchen met het geheel. Een mooie gelegenheid om, bij gebrek aan regels, uw stijlgevoel te etaleren.
Over knopen valt ook nog het een en ander te zeggen. Ga voor hoorn, of mooie kunststof knopen als het niet anders kan. Aangezien we natuurlijk geen echte drie- of meerknoops dragen, geldt: alleen bovenste van de twee (zichtbare) knopen sluiten. Als u staat altijd. Als u zit nooit.
Stoffen
Over stoffen kunnen we uiterst elitair vaststellen dat acceptabele stof begint bij Super 140's en de verleiding is groot om dat te doen, maar ik heb de indruk dat de aard van het binnenwerk veel meer zegt over draagcomfort en vormvastheid. Canvas is het minste wat u moet eisen, liefst ongeplakt. Bent u bereid meer uit te geven, dan gaat u natuurlijk voor paardenhaar. Polyester in een pak is volstrekt uit den boze. Ik kan daar slechts één uitzondering op bedenken: een beetje broek is ter hoogte van de knie gevoerd met polyester. Dat is wel verdomd fijn als u hurkt, want dan blijven uw knieën niet in de stof staan.
Schoenen
Een traditionele stijladept draagt enkel zwarte schoenen onder een pak. Veters of gesp is om het even, maar de kleur staat voor de ware pakkenconservatief vast. Zwart. Zelfs onder een blauw pak. Hoewel u met een dogma breekt als u bruine schoenen draagt, is dat geenszins een schande. Bruin, meer specifiek: donkerbruin (suede) of cognac, kleurt veel mooier bij de meest gangbare pakkleuren. Want alleen de begrafenisondernemer draagt een zwart pak.