Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen blijken nog steeds te investeren in nieuwe kolencentrales. ING, ABP, Nationale-Nederlanden, PGGM en Aegon zijn (in die volgorde) de grootste boosdoeners. Schiet lekker op zo! Ik ben echt niet zo'n linkiewinkie die zich enorm druk maakt over het klimaat en het zielig vind als Amsterdam wordt opgeslokt door de zee. Het idee dat er maatregelen moeten worden genomen lijkt mij prima. Maar het mij begint te storen wanneer er maatregelen worden genomen die geen zoden aan de dijk zetten. Al dat alarmistische gedram gericht op hoe schuldig ik mij als consument wel niet zou moeten voelen en wat ik kan doen om mijn steentje bij te dragen, leg ik vrij makkelijk naast me neer. Om de simpele reden dat het echt geen ene donder uitmaakt of ik vlees eet, lang douche en de verwarming de hele dag laat loeien.
Het probleem ligt overduidelijk bij grote industriële bedrijven, die verrekt weinig zin hebben om aan hun eigen concurrentiepositie te gaan zitten zagen, en al helemaal niet als de rest niet meedoet. En wat we ook keer op keer weer zien is dat landen met een belangrijke 'concurrentiepositie' in een politieke dimensie daar nóg minder zin in hebben dan industriële bedrijven. Kort gezegd heb je dus als groen consumentje in Nederland de minst mogelijke impact op het terugdringen van CO2, op Afrikaanse burgers na dan.
En nou blijkt dus ook nog dat zo'n beetje iedereen die in Nederland werkt, indirect meebetaalt (in de vorm van beleggingen en dergelijke) aan nieuwe kolencentrales. Al dat 'consuminderen', zebrapaden blokkeren voor aandacht, gemekker over warmtepompen en fietsen naar je werk is dus tenietgedaan en ook nog eens met (indirect) je eigen geld.
En wat zegt een bank als ING, die iets minder dan een miljard euro per jaar pompt in bedrijven die kolencentrales bouwen? "Ja maar we investeren ook het meest in hernieuwbare energie." Oh nou dan is het niet erg. Allemaal ophef om niets.