Minister Slob heeft benadrukt bij schoolleiders dat als er echt een tekort aan docenten is er gekeken mag worden naar radicale noodoplossingen. Eén van die noodoplossingen is om één ouder van het kind voor de klas te zetten. Waar zijn we in beland? Ons onderwijs is een lachertje geworden, in plaats van de geldkraan open te draaien komt Slob met deze oplossing...
Andere oplossingen voor dit groeiend probleem zijn: online lessen en lesuren verminderen. Met als uitzondering leerlingen van vier jaar, die moeten niet 'geweerd' worden van school.
Slob stelde de directeuren van scholen van de vijf grote steden recent gerust dat ze niet meer bij iedere overtreding op de vingers worden getikt. Een uitspraak waar men dubbele gevoelens bij krijgen; we erkennen immers allemaal dat er een structureel tekort is aan (goede) leraren, leerlingen opzadelen met ongekwalificeerd personeel is naar mijn mening een no go.
En dan besluit onze minister om dit probleem aan te pakken dat ouders voor de klas zetten een goede oplossing is? Of online lessen? Of chronische lesuitval?
,Tijdens het gesprek is afgesproken dat er een concreet plan nodig is op stad(sdeel)niveau, waarin staat wat er nodig is om het onderwijs voor alle leerlingen te waarborgen. De inspectie en het ministerie van OCW ondersteunen de scholen daar bij
De wet blijft uiteraard gelden, maar er mogen vanaf nu uitzonderingen worden gemaakt als er echt geen plan B is. Wie die lijn trekt? Dat is nog onduidelijk, wat wel duidelijk is: ons onderwijs verpauperd met het jaar. Het is tragisch om zulke ontwikkelingen te zien.