Nieuwe methode om verre planeten te onderzoeken
Op 5 juni promoveerde de Leidse astrofysicus Matteo Brogi cum laude op het proefschrift 'Atmospheres of Hot Alien Worlds', waarin hij een nieuwe, betrouwbare meetmethode voor verre (exo-)planeten en atmosferen ontwikkelde.
De essentie van zijn nieuwe meetmethode is, dat door gebruik te maken van grondtelescopen met een zeer hoge resolutie, het opgevangen licht veel beter in verschillende golflengten kan worden opgedeeld, waardoor die beter bestudeerd kunnen worden. Brogi:
"Vergelijk het met een spiegelreflexfotocamera met een hoge resolutie, die kan ook veel meer details haarscherp afbeelden. De vingerafdruk van elk soort molecuul is nu exact te bepalen, waardoor ik onomstotelijk de aanwezigheid van koolmonoxide en waterdamp in de atmosferen van vijf exoplaneten heb kunnen vastleggen. Dat is een verdubbeling van het aantal planeten waarvoor deze moleculaire gassen tot nu toe met enig vertrouwen zijn gedetecteerd."
Doordat elke molecuul een andere hoeveelheid licht absorbeert en doorlaat, kan men zo ook zien of er zich in de atmosfeer van zon exoplaneet bijvoorbeeld zuurstofmoleculen bevinden, een belangrijke voorwaarde voor leefbaarheid. Overigens verwacht Brogi dat het nog wel zo'n tien tot twintig jaar duurt voordat de grondtelescopen zó goed zijn dat er inderdaad buitenaards leven waargenomen kan worden. Tien tot twintig jaar is natuurlijk maar een 'splitsecond' in de zandloper van de Tijd. Het zijn opwindende tijden in de astrofysica.