Mijn trouwe lezers weten dat ik te midden van alle heisa rond de opwarming van de aarde (die maar niet wil komen) er af en toe malicieus plezier in schep om te wijzen op contra-indicaties. Zij weten ook dat ik zo onvoorzichtig ben geweest om een
weddenschap aan te gaan met Bart Strengers van het Planbureau van de Leefomgeving (PBL), waarbij hij inzette op verdere opwarming en ik op afkoeling.
Dat heb ik onder meer gedaan naar aanleiding van kennisneming van 'peer-reviewed' literatuur van van wetenschappers, zoals
Kees de Jager, Habibullo Abdussamatov en Don Easterbrook, die voor de komende tientallen jaren afkoeling verwachten (in vakjargon: een Maunder Minimum). Ik heb daarenboven ook aandacht geschonken aan kortere termijn-voorspellingen, zoals
hier en
hier.
Het valt mij de laatste tijd op dat nu ook Britse meteorologen komen met nogal stellige uitspraken over een nieuwe koude winter die voor de deur zou staan.
Zo schrijft Stephen Adams in de Britse Telegraph:
Britain 'in for another big freeze winter'
Britain is in for another bitterly-cold winter, with widespread snow and Siberian temperatures, according to a forecaster who claims to have accurately predicted last year's big freeze.
Voor mensen die in hun piepzak hebben gezeten voor de apocalyptische opwarming die ons door de klimaatalarmisten is beloofd, zal dat een hele opluchting zijn. Toch?
Bij nader inzien blijkt dat echter niet het geval te zijn. Immers, mensen gedijen in het algemeen beter in warmte dan in kou. Dat geldt overigens ook voor de natuur.
Britse hulpinstellingen verwachten deze winter weer een groot aantal doden door de kou.
Sarah O'Grady rapport daarover in de 'Express':
More than five million British households will struggle to stay warm this winter and the number of people likely to die in freezing temperatures is set to rise sharply, a leading charity warned yesterday.
There are increasing concerns for poorer pensioners and other vulnerable people, said National Energy Action.
Fuel poverty is defined as when a household needs to spend more than 10 per cent of its income keeping warm.
Campaigners say it is caused by poorly insulated homes, low incomes, and the continued high cost of energy bills.
Gas and electricity prices have soared more than 80 per cent in the last five years.
Just last week British Gas announced a seven per cent hike despite owners Centrica showing profits of more than £2.2billion. The rise comes as the number of families struggling to pay their heating bills reaches 5.5million and excess winter deaths this year are expected to be higher than ever.
De verhoging van de energieprijzen is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de hogere kosten voor energieproductie door inschakeling van 'duurzame' energie, die wordt gelegitimeerd door het klimaatbeleid.
Tot op heden zijn mij geen slachtoffers bekend van de opwarming van de aarde (die overigens zo'n tien jaar geleden is gestopt), door wat voor oorzaak dan ook (menselijke of natuurlijke). Er zijn echter al vele mensen gesneuveld door koude, mede omdat zij de klimaatbeleidsgeïnduceerde verhoging van energieprijzen niet konden betalen. En deze winter zullen er waarschijnlijk nog velen volgen.
Zou dit nu tot 'dood door schuld' kunnen worden gerekend? En wie is eigenlijk verantwoordelijk voor deze vermijdbare sterfgevallen?