Het lijkt erop dat de Duitse regering eindelijk door begint te krijgen dat een harde aanpak noodzakelijk is.
Hebben de
massale aanrandingen in
Keulen de ogen van Merkel en haar regering geopend? Het lijkt erop dat
Duitsland een stap in de goede richting zet: coalitiepartners CDU en SPD
bespreken vandaag voorstellen om criminele
asielzoekers harder aan te gaan pakken.
[caption id="attachment_128417" align="aligncenter" width="1600"]
Karl-Ludwig Poggemann (bron: Flickr)[/caption]
Het CDU, de christendemocratische partij van bondskanselier Merkel, wil dat asielzoekers makkelijker kunnen worden uitgezet. Bovendien wil de partij dat er een nieuw strafbaar feit in het wetboek wordt opgenomen om daders van lichamelijk geweld beter te kunnen straffen.
Opvallend genoeg gaat vice-bondskanselier Sigmar Gabriel van de sociaaldemocratische SPD nog verder. Wat hem betreft zitten veroordeelde asielzoekers een gevangenisstraf uit in het land van herkomst.
'Waarom zouden Duitse belastingbetalers moeten betalen voor de opsluiting van buitenlandse criminelen?', aldus Gabriel. 'Het risico om een gevangenisstraf in het thuisland uit te zitten werkt veel afschrikwekkender dan een gevangenisstraf in Duitsland.'
Bovendien wil Gabriel dat landen die weigeren om criminele asielzoekers terug te nemen, worden bestraft. Als het aan Gabriel ligt, krijgen die landen geen cent ontwikkelingshulp meer.
'Wie criminele asielzoekers beschermt heeft geen recht op Duits belastinggeld.'
Harde taal van een regering die vorig jaar nog dolblij meldde dat alle asielzoekers van harte welkom waren. Inmiddels heeft Duitsland kennis gemaakt met de keerzijde van "Wir schaffen das". Volgens anonieme bronnen bij de politie zijn de verdachten van de massale aanranding in Keulen asielzoekers. Het zou voornamelijk gaan om Syriërs die recent zijn gearriveerd. Inmiddels zijn er 120 aangiften gedaan van de aanrandingen en berovingen op het station van Keulen tijdens de jaarwisseling. In driekwart van de gevallen is er sprake van aanranding, ook zijn er twee vrouwen verkracht.
De burgemeester van Keulen
reageerde op het nieuws van de gruwelijke aanrandingen door de slachtoffers de schuld te geven. Volgens haar ligt de oplossing bij de vrouwen zelf – die moeten meer afstand houden, en rekening houden met mannen die hen willen aanranden en misbruiken.
De nieuwe voorstellen van de Duitse regering tonen een stuk meer realisme. Een stap in de goede richting. Nu moet nog blijken of de woorden ook worden omgezet in daden. Maar ook als criminele asielzoekers nu daadwerkelijk harder worden aangepakt, is dat slechts symptoombestrijding. Om het probleem écht aan te pakken, moet worden gezorgd dat dit soort criminelen Europa überhaupt niet binnenkomen.