1. Home
  2. Koerden veroveren Sinjar, breken ISIS-kalifaat in tweeën

Koerden veroveren Sinjar, breken ISIS-kalifaat in tweeën

Geen categorie13 nov 2015, 21:00
Goed nieuws uit Irak: de Koerdische strijders van de Peshmerga hebben de Iraakse stad Sinjar bevrijd. Hierdoor is het radicaal-islamitische kalifaat van ISIS in twee stukken gebroken.
Eerder vandaag twitterde de Koerdische Koerdische regionale veiligheidsraad het volgende:

"IS verslagen en op de vlucht."

Op dat moment hadden de strijders van de Peshmerga enkele belangrijke gebouwen in Sinjar veroverd. Ook snelweg 47 is nu in handen van de Koerden. Dat is van groot belang omdat ISIS deze weg gebruikt als bevoorradingsroute. Nu de Koerden de weg in handen hebben wordt het dus lastig voor ISIS om zijn jihadistische troepen te bevoorraden. En zoals een ieder met een beetje kennis van oorlog weet: als je de vijand kapot wilt maken moet je zijn bevoorradingsroutes vernietigen. Verover die, en het leger van de vijand volgt vanzelf.

De peshmerga begonnen in de nacht van woensdag op donderdag met 7500 strijders een groot offensief om de stad uit handen van de extremisten te bevrijden. Sinjar is sinds augustus vorig jaar in handen van IS. De terroristen hebben honderden burgers gedood en duizenden gevangen genomen. In de plaats wonen vooral jezidi's.

De snelweg in kwestie loopt van Mosul in Irak naar Raqqa in Syrië. Die laatste stad is door ISIS uitgeroepen tot hoofdstad van diens radicale kalifaat. Het Amerikaanse Centrale Commando meldt in een statement:
"Door snelweg 47 te controleren wil de coalitie de druk op IS opvoeren en de beweging uiteen drijven."
De weg wordt door ISIS gebruikt om manschappen, wapens én olie te vervoeren. Door de actie van de Koerden wordt het dus niet alleen lastig voor ISIS om troepen te bevoorraden, maar ook om geld te verdienen. Iets met twee vliegen en één klap.
Doordat de Peshmerga snelweg 47 nu in handen heeft zal ISIS gedwongen zijn om troepen te bevoorraden door de woestijn. Dat is erg problematisch voor de terroristen omdat de woestijn deels in handen is van andere groepen en omdat zij daar bijzonder gevoelig zijn voor luchtbombardementen van de anti-ISIS coalitie.
En dat is niet alles. Tot vandaag kon ISIS namelijk claimen dat het een echte staat in handen heeft: een groot stuk territorium. Dat territorium is nu kapot, of in ieder geval uiteengevallen in twee stukken. Volgens experts wordt het daardoor lastiger voor ISIS om te claimen dat het een 'islamitische staat' in handen heeft.
Overigens is het Iraakse leger ondertussen ook een offensief begonnen om de stad Ramadi te bevrijden. Als zij daar in slagen heeft ISIS dus twee klappen te verwerken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten