De aanval lijkt te worden gestuit. Voorlopig, tenminste. Het kan namelijk nog alle kanten op.
Hoewel het er even alle schijn van had dat ISIS de strijd om het Koerdische grensplaatsje Kobani
definitief had verloren, begonnen de jihadisten gisteravond toch weer aan
een zwaar offensief. Daarbij richtten zij zich vooral op de grensovergang met Turkije; die verbinding probeerden ze af te snijden. Geen gekke strategie omdat de Koerdische strijders van de YPG (de Syrische tak van de PKK) dan geïsoleerd zouden komen te zitten.
In de afgelopen 24 uur of daaromtrent zijn de gevechten hevig opgelaaid, maar de YPG heeft Kobani (grotendeels) nog steeds in handen. Sterker nog, de gevechten hebben
meer jihadisten het leven gekost dan Koerden:
Heavy IS mortar fire hit the Syrian side of the border crossing with Turkey which is the Kurdish fighters sole avenue for resupply and the only escape route for remaining civilians, Kurdish official Idris Nassen told AFP. At least three rounds crashed onto Turkeys side of the border, one of them near a hill where the Turkish army is deployed, an AFP correspondent at the scene said. The jihadists launched a fierce attack from the east towards the border gate before being pushed back, Nassen said. IS suffered heavy losses in the fighting and was forced to send in reinforcements, the Syrian Observatory for Human Rights said.
De strijders zeggen zelf op Twitter:
De YPG staat voor twee zware opgaves:
1. Kobani niet in handen te laten vallen van ISIS. Als dat gebeurt zal er namelijk vrijwel zeker weer een massaslachting plaatsvinden van Koerdische mannen waarna de vrouwen en kinderen afgevoerd worden als slaven.
2. De verbinding met Turkije in stand houden. ISIS probeert ze af te snijden door de grenspoort te beschieten. Ook als de YPG de controle over Kobani zelf blijft houden, maar niet over de verbinding met Turkije hebben de Koerdische strijders een immens probleem; dan staan ze er namelijk helemaal alleen voor, burgers kunnen dan niet langer vluchten, en de mensen in Kobani kunnen geen humanitaire hulp meer ontvangen zoals voedsel.
Toch lijkt het voorlopig nog altijd goed te gaan voor de Koerden. Het enige punt waar ik me zorgen over maak is dat Amerika nog steeds zegt dat het de veiligheid van Kobani niet kan garanderen én dat de status van het grensplaatsje geen halszaak voor haar is. Irak heeft prioriteit, de VS vinden het goed genoeg om ISIS in Syrië alleen maar af en toe wat plaagstootjes toe te dienen.
Als dat niet verandert wordt het uiteindelijk toch echt heel lastig voor de YGP om Kobani te verdedigen. Ze kunnen het niet eindeloos volhouden.