Noor van Andel
Ik heb het al een paar keer eerder geschreven: het gaat de goede kant op met het klimaatdebat in Nederland.
Ik heb mij er altijd over verbaasd dat er in ons land over alles en nog wat kon worden gedebatteerd. Maar het lukte maar niet een normale discussie over de vermeende opwarming van de aarde door de mens tot stand te brengen. Dan kreeg men altijd te horen dat dit een gepasseerd station was omdat 'de' wetenschap (bedoeld werd het VN-Klimaatpanel, IPCC) er uit was. Er was geen twijfel meer mogelijk. Vaak kregen sceptici ook te horen dat zij te weinig verstand hadden van de materie en daarom beter hun mond konden houden. Soms werd er getwijfeld aan hun integriteit. En een enkele keer werd zelfs gesuggereerd dat zij betaald kregen voor hun activiteiten door de fossiele brandstofindustrie. Afgezien van een enkele oprisping van reaguurders die de discussie de laatste tijd niet meer zo goed hebben gevolgd, is dat nu gelukkig verleden tijd.
Naast het publieke debat, waarin de klimaatsceptici ondanks de krachtige weerstand van de reguliere media en mede dankzij de blogosfeer - hun geluid konden laten horen, is er het politieke debat. Ook in het politieke debat werden de klimaatsceptici dit jaar als 'interlocuteur valable' erkend. Zij konden hun standpunt uitvoerig uiteen zetten in een speciale openbare vergadering van de vaste Kamercommissie voor milieu. Ondertussen werden de contacten met het KNMI en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ook steeds frequenter en beter. Daarnaast ging de Koninklijke Academie van Wetenschappen (op uitdrukkelijk verzoek van zowel de aanhangers van de menselijke broeikashypothese als de klimaatsceptici) zich met de zaak bemoeien en organiseerde een bijeenkomst waar beide kampen in discussie konden gaan. Het verslag van deze bijeenkomst zal volgens plan binnen twee maanden verschijnen.
Maar dat was niet alles. Een van Nederlands meest vooraanstaande klimaatsceptici, Noor van Andel, werd door het KNMI uitgenodigd om de resultaten van zijn studie, voor een belangrijk gedeelte gebaseerd op het werk van Ferenc Miskolczi, uiteen te zetten in het Heilige der Heiligen van de Nederlandse meteorologie/klimatologie: de Buys Ballotzaal van het KNMI in De Bilt.
Hajo Smit berichtte daarover op
Climategate.nlMaar daar bleef het niet bij. Naar aanleiding daarvan deed de directeur wetenschappelijk onderzoek van het KNMI, Hein Haak, Noor van Andel een bijzonder genereus aanbod, zoals de onvermoeibare Hajo Smit in een
vervolg'posting' meldde:
Feit is dat het KNMI heeft bevestigd dat men de deuren wijd open zet voor Noor van Andel om zijn hypotheses aan de hand van KNMI-data en met hulp van KNMI-specialisten te toetsen. Woordvoerder Harry Geurts [van het KNMI] schrijft ons het volgende:
Ik heb de feiten nagetrokken bij mijn collegas Hein Haak en Remco den Besten en kan bevestigen dat wij Noor van Andel de mogelijkheid hebben geboden in de komende periode bij het KNMI te werken om beter inzicht te kunnen krijgen in de data die hij gebruikt als basis voor zijn conclusies. Noor van Andel kan dan gebruik maken van verschillende datasets en heeft rechtstreeks toegang tot de KNMI-expertise.
De uitspraak the science is settled heeft het KNMI nimmer als uitgangspunt genomen. Klimaatwetenschap blijft in ontwikkeling.
De presentatie van Noor van Andel is
hier te vinden:
Voor de liefhebbers volgen hier zijn conclusies:
Rising Outgoing Long-wave radiation with more than 3.7 W/m^2 per ºC SST cannot be the effect of rising CO2 or of the increase of other greenhouse gases. Rising OLR/SST with 8.6 W/m^2K means that the atmosphere has become more transparent to IR radiation in the past 60 years. The greenhouse effect has become less.
Solar constant and the properties of water determine our climate
Rising surface temperature is tightly controlled by increasing wet convection and concomitant upper tropospheric drying
No observational evidence for influence of CO2 on past or present climate
Strong observational correlation of solar magnetic activity with climate temperatures, presumably via cloud condensation nucleation and albedo
Maar alsof dat nog niet genoeg was, vond gisteren opnieuw een bijeenkomst plaats waarvoor vele klimaatsceptici waren uitgenodigd. Deze bijeenkomst was georganiseerd door VROM en was gewijd aan de voorbereiding van het Nederlandse standpunt voor de komende ronde van het IPCC. VROM was onder meer vertegenwoordigd door niet minder dan twee hoge ambtenaren: Hans van der Vlist, secretaris-generaal, en Bernard ter Haar, directeur-generaal milieubeheer.
Ik heb inmiddels veel van dat soort conferenties meegemaakt, waarbij ik altijd het gevoel had dat het strak geregisseerde propagandabijeenkomsten waren om de bevolking er maar van te overtuigen dat er iets verschikkelijks aan de hand was met het klimaat en zieltjes te winnen voor de financiering van een krachtig (lees: geldverslindend) klimaatbeleid. Als klimaatsceptici bij deze bijeenkomsten al aan het woord werden gelaten, werden zij gewoonlijk snel weer door de voorzitters afgekapt. Dit keer was het echter anders. Mede door de strikt neutrale, zakelijke en soms amusante gespreksleiding van Maria Henneman, was de discussie uiterst vrij en openhartig en kreeg iedereen die iets te melden had ruim de gelegenheid om zijn of haar zegje te doen.
Na afloop van de bijeenkomst werd de verbroedering en verzustering voortgezet onder het genot van het gebruikelijke geestrijk vocht.
Ik ken geen land in de wereld waar de omgang tussen de beide kampen in de klimaatdiscussie zo snel is genormaliseerd.
Van de vergadering zal een verslag worden gemaakt. Ik kom daar t.z.t. op terug.