De overheid ziet klimaatbeleid niet zo als prioriteit. Miljardeninvesteringen in fossiele energie-projecten worden nog altijd gedekt door de Nederlandse overheid. Sterker nog: 95 procent van alle energie-investeringen die de overheid dekt, zijn fossiele energie-projecten! Tussen 2012 en 2018 verstrekte de Nederlandse overheid
jaarlijks voor ongeveer een miljard euro aan exportkredietverzekeringen. Deze worden gebruikt voor
investeringen in fossiele brandstof. In totaal zouden er 524 projecten met een waarde van 17,7 miljard euro zijn verzekerd. 6,6 miljard euro was niet gerelateerd aan de energiesector en slechts 0,3 miljard ging daadwerkelijk naar duurzame energie.
Wat hier dus feitelijk aan de gang is, is dat Nederland de eigen burger dwarszit met allerlei debiele maatregelen voor het klimaat, terwijl het actief geld pompt in initiatieven die het (beoogde) effect van die maatregelen direct weer tenietdoet. Daar sta je dan met je goeie gedrag...
Het
ministerie van Buitenlandse Zaken is het (natuurlijk) niet met deze conclusies eens. Het geld zou namelijk niet naar fossiele projecten gaan maar betreft het een verzekering tegen betalingsrisico's. Nederland stopt dus geen geld in een oliepijplijn maar dekt investeerders die geld stoppen in zo'n oliepijplijn. Nederland zorgt er dus actief voor dat potentiële investeerders het risico om in fossiele energie te investeren aandurven. Een wereld van verschil!
En de Nederlandse overheid probeert naar eigen zeggen wel om de exportkredietverzekeringen te vergroenen, maar dat kan eigenlijk alleen via de OESO. En zolang zij niets doen gaat Nederland geen geld mislopen, dat zou ook zonde zijn. Hypocriet gedram. Niks meer, niks minder.