Openbare scholen die kinderen op schoolreisjes naar moskeeën of kerken sturen, mogen kinderen niet verplichten deel te nemen aan de religieuze handelingen die daarbij zouden kunnen komen kijken, dat vindt de Tweede Kamer. Via De Telegraaf.
De SGP, met steun van VVD, CDA, ChristenUnie, PVV, 50Plus en FvD, kreeg een motie erdoorheen die het mogelijk maakt voor scholieren om zich wegens gewetensbezwaren vrij te stellen van de deelname aan religieuze handelingen.
Voor de SGP was er de vrees dat openbare scholen excursies naar kerken en moskeeën zouden organiseren en kinderen daarbij verplichten 'te knielen/bidden voor Allah/God'. De PVV wilde nog verder gaan en moskeebezoeken helemaal verbieden, maar daar kreeg zij geen meerderheid voor.
Nu zal het de SGP ook voornamelijk om moskeeën te doen zijn geweest maar in hun officiële standpunt is daar niets over terug te vinden. In tegenstelling tot de PVV dekten zij zich netjes in en menen daarmee dat religie een keuze moet zijn en niet moet worden opgelegd vanuit een openbare school.
Openbare scholen menen met dergelijke excursies andere culturen te belichten, maar de angst is dat dergelijke scholen, wellicht onbewust, kinderen indoctrineren. De PVV zei daarom ook dat als men zo graag de islamitische cultuur wil leren, ze de kinderen maar mee moeten nemen naar een slachthuis. Rituele slacht hoort namelijk ook bij de islam, aldus de PVV.