De wachtlijsten nemen al jaren rap toe bij de kinderbescherming. Het is zelfs nu zo ernstig dat de kinderrechters de noodklokken luiden. De wachtlijsten zijn soms zo lang dat gezinnen soms wel maanden tot een jaar zonder kinderbescherming moeten doen.
De rechters hebben verschillende zaken
online gezet om te laten zien met welke problemen wij als samenleving te maken hebben. Van huiselijk geweld tot ontvoering de meest trieste zaken komen voorbij. Het ergste van alles is dat het de afgelopen jaren allemaal maar erger én meer is geworden.
"Het tekort aan jeugdzorgwerkers is al maanden een groeiend probleem", zegt kinderrechter Susanne Tempel. Ze werkt bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Dat gerechtsgebied heeft elf uitspraken geanonimiseerd en online gepubliceerd.
"In deze zaken zagen we dat er geen jeugdzorgwerker was. Een rechter praat door zijn uitspraken. Door ze online te zetten willen we laten zien wat er zoal bij de gezinnen speelt en waarom het zo belangrijk is dat er een oplossing komt", vertelt Tempel. "Sommige gezinnen worden maandenlang niet geholpen. Maar je kunt een kind van zes die bijvoorbeeld last heeft van kindermishandeling niet een half jaar op een wachtlijst zetten."
Het is pijnlijk om het te lezen, maar het toont haarfijn aan dat de
jeugdzorg enorm overbelast is met werkzaamheden waar ze simpelweg niet genoeg personeel voor hebben. Het zou inderdaad niet zo moeten zijn dat kinderen die het slachtoffer zijn van kindermishandeling moeten wachten op een wachtlijst. In een land dat 'gaaf' is zoals Rutte eens zei zou dit niet mogelijk moeten zijn.
Sinds 2015 is jeugdzorg enorm veranderd. Het is meer gaan decentraliseren en nieuwe aanbieders met diverse specialiteiten zijn ook de markt op gekomen. Toch is dit allemaal bij lange niet genoeg om de vraag aan te kunnen.
"Bij ons in het district staan 41 kinderen op de wachtlijst: 34 in de regio Zeeland en West-Brabant en 7 in Oost-Brabant. Voor het eerst sinds lange tijd komen er meer uitspraken waarbij een jeugdbeschermingsmaatregel nodig is. Hierdoor zijn meer medewerkers nodig en kan het zijn dat er soms geen jeugdzorgwerker direct beschikbaar is."
Jeugdzorg geeft aan druk bezig te zijn met het werven van nieuw personeel om de problemen op te lossen. Toch is dit niet simpel op te lossen. Gekwalificeerd personeel vinden is uitermate lastig, door de hoge werkdruk die komt kijken bij dit beroep is de aantrekkingskracht niet bepaald hoog. Dit zorgt ervoor dat mensen niet in de rij staan om te gaan solliciteren.