De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven (D66), zwijgt terwijl duizenden leraren in Nederland deelnemen aan de onderwijsstaking. Dit protest is een roep om 'structurele investeringen' in het onderwijs, maar de boodschap lijkt niet aan te komen. Tot op heden is er vanuit MOCW ook nog niet gereageerd op het protest. Onderwijsbond AOb heeft laten weten door te gaan met de stakingen.
Afgelopen week werd de onderwijsstaking eerst nog afgeblazen nadat een voorstel vanuit het kabinet om bijna 500 miljoen éénmalig te investeren werd geaccepteerd. Maar na overleg binnen de grootste onderwijsbond, AOb, werd het aanbod afgeslagen en stapte oud-voorzitter Verheggen op. Merendeel van het onderwijsveld is wellicht van mening dat minister 'Van Engelshoven hen met een kluitje het riet instuurt'.
De leraren protesteerden vandaag in herkenbare kleding, namelijk in de beruchte en befaamde 'Gele hesjes'.
WOW, Rotterdam!! Wat een geweldige opkomst bij de #onderwijsstaking.
Samen sterk voor goed onderwijs, minder werkdruk en een eerlijke beloning.
Nu door naar Den Haag! pic.twitter.com/oPmPSq4inw
— Lilian Marijnissen (@MarijnissenL) November 6, 2019
In Den Haag werden zelfs trekkers geplaatst bij het hoofdgebouw van het MOCW, waarmee het onderwijsveld direct de relatie van haar eigen protest met die van andere protesten signaleerde. In oktober demonstreerden de boeren namelijk fel tegen de door het kabinet veroorzaakte stikstofcrisis. En ook de bazen van de bouwsector kwamen naar het Malieveld om hun ongenoegen met het kabinet te laten horen. Vandaag voegt het onderwijsveld zich daarbij met hun eigen boodschap gericht aan het kabinet:
| De leraren bezetten met tractoren het Ministerie van Onderwijs. Het personeel van het ministerie moet langs het speelgoed slalommen. #Onderwijsstaking #investeerinonderwijs pic.twitter.com/pVhgu3Y5av
— Omroep West (@omroepwest) November 6, 2019
Onderwijsvakbond AOb heeft volgens NOS Teletekst aangegeven door te gaan met onderwijsstakingen totdat het kabinet eindelijk eens over de brug komt en structurele investeringen in het Nederlandse onderwijs toezegt. Dit is overigens broodnodig. Ruim 4.000 scholen gaven gehoor aan de oproep van de bond en zoals op de bovenstaande beelden te zien is maken ze er een leuke actie van. Volgens bondsbestuurder Van Strien kán de huidige situatie niet langer en moet er snel ingegrepen worden:
"We staan het liefste voor de klas,maar dit is nodig want er zijn grote problemen in het onderwijs."
Als pas afgestudeerde student kan ik dit voor de volle 100% beamen. En dat is zéker niet de schuld van het aanwezige personeel.