Kantar Public zetel- en vertrouwenspeilingen: VVD en D66 fors verlies, CU en GL op winst

Geen categorie19 sep 2018, 20:00

Eens even kijken hoe andere bureaus de politieke situatie inschatten. Kantar Public (voorheen onderdeel TNS-NIPO) prikt z'n thermometer tussen de billetjes van de kiezer en leest af.

De allereerste conclusie die zij trekken is dat kabinet Rutte III steeds minder vertrouwen geniet vanuit de kiezer. Wel denken steeds meer mensen dat ze 'de rit uit zullen zitten' waarmee wordt bedoeld dat ze niet in een kabinetscrisis zullen komen.

In de peilingen staat de VVD op -6, van 33 naar 27. D66 staat zelfs op -7, dus op 12, het laagste cijfer sinds 2012. Ook het CDA moet -5 zetels incasseren en heeft 14 virtuele zetels. De enige regeringspartij met winst (en flinke ook) is de ChristenUnie. Die staan op +4 en dus op 9 virtuele zetels.

Opvallend is dat GroenLinks het volgens Kantar Public ontzettend goed doet met +5, dat zich vertaalt in 19 zetels. De cijfers van de ChristenUnie (9), GroenLinks (19), PvdA (10) en FVD (9) verschillen nogal met die van Maurice de Hond, die ChristenUnie op 7, GroenLinks op 17, PvdA op 12 en FVD op 16 schat.

Rutte III genoot slechts 26% vertrouwen bij aanvang en dit is gedaald tot 22%, zelfs nu er economisch goed nieuws is. Hier zetten zij wel de kanttekening bij dat Rutte II tijdens Prinsjesdag 2013 slechts 12% vertrouwen had.

Qua bewindslieden zijn er ook interessante cijfers te melden. Carola Schouten symboliseert nog altijd de goede electorale positie van de ChristenUnie. Met een rapportcijfer van 6,4 is zij met afstand de best gewaardeerde minister. Premier Rutte scoort momenteel slechts een 5,2. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff (6,2) is met ChristenUnie-voorman Gert Jan Segers (6,0) de hoogst gewaardeerde fractievoorzitter. Alexander Pechtold (D66) scoort met een 4,9 beduidend lager dan normaal.

Onderzoeksinformatie: Aantal respondenten: aan het onderzoek werkten 1.040 Nederlanders (18+) mee (bruto steekproef: n=1.550, respons = 67%). De steekproef is getrokken op basis van de ideaalcijfers voor geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio, sociale klasse en politiek stemgedrag bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart 2017. De resultaten zijn herwogen op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, sociale klasse en politiek stemgedrag bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer en Nielsen-regio.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten