Op Unesco-lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland
Vandaag werd bekend dat de woonwagencultuur, in de volksmond aangeduid met 'Kampers', op de Unesco-lijst van beschermd nationaal cultureel erfgoed komt. LOL, wat er tegenwoordig al niet allemaal op die lijst terechtkomt.
Nu kan ik zonder meer beamen, dat Kampers grote waardering hebben voor hechte familiebanden en grote onderlinge solidariteit. En daar is niks mis mee natuurlijk. Waar wel wat mis mee is, is dat een deel van dat volk zich bezighoudt met allerlei onfrisse praktijken zoals wietteelt en andere drugshandel. Het komt me dan een beetje vreemd voor om zo'n cultuur te bestempelen als 'immaterieel erfgoed voor Nederland', maar dat terzijde.
Het initiatief tot deze actie komt van De Vereniging Behoud Woonwagencultuur in Nederland. Zij wil de tradities van de woonwagenbewoners in Nederland levend houden. Het bestuur van deze vereniging heeft daarom in het erfgoedzorgplan acties opgenomen om de cultuur te behouden en de tradities door te geven aan volgende generaties.
De cultuur wordt sterk bepaald door het familieverband, niets is zo belangrijk als het bij elkaar kunnen wonen en dagelijks contact met elkaar hebben. De meest specifieke uiting van deze cultuur is de wooncultuur. Het gevoel van het wonen in een wagen is gebleven, ook al is de wagen tegenwoordig in de meeste gevallen vervangen door een stenen bungalow.
Op 15 augustus is het zo ver. Dan ontvangt de voorzitter Piet van Assendorp van de Vereniging in Zoetermeer het bewuste schildje met logo uit handen van Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE).