Het aantal 'partnerlanden' voor ontwikkelingshulp werd teruggebracht van 33 naar 15. Suriname en Egypte vielen af; de Palestijnse gebieden en Indonesië niet.
Dat heeft het ministerie van Ontwikkelingshulp gisteren bekend gemaakt.
Opvallend is de aanwezigheid van de Palestijnse gebieden en Indonesië. De twee hebben een inkomen per capita dat aanzienlijk boven de overige landen ligt.
Burundi heeft van de 15 overgebleven landen het laagste inkomen ($150), Indonesië het hoogste inkomen ($ 2230), de Palestijnse gebieden volgen met $ 1250.
Bij Indonesië wordt, in de door het ministerie aan de Tweede Kamer gestuurde brief (pdf), opgemerkt dat er een "bijzondere relatie met Nederland en goede positionering Nederlands bedrijfsleven" is. Ook zou er een "brede belangstelling in Nederland" zijn voor het land.
Bij de Palestijnse gebieden wordt slechts opgemerkt: "mogelijkheden voor themas water, voedselzekerheid en veiligheid; vele donoren; van belang in het kader van MOVP." Waarbij MOVP staat voor het Midden-Oosten Vredesproces.
Hoe het subsidiëren van de overheden van de Palestijnse gebieden exact bijdraagt aan de vrede wordt verder niet uitgelegd.