VoorNederland heeft het helaas niet de Kamer in gered, maar VoorTurkije - ook wel 'DENK' genoemd - wel, tot grote spijt van Nederland, dat niet was welkom was bij het verkiezingsfeestje van de partij. In principe is het slechts eens in de vier jaar zo spannend in een land als op verkiezingsdag, en dat betekent dat media uit het hele land - sterker nog, de hele wereld deze keer - met veel interesse naar de ontwikkeling van gisteren keken. Vooral op de verkiezingsavond gebeurt er natuurlijk veel, en is het veelzeggend om te zien hoe partijen bij hun verkiezingsbijeenkomsten reageren: is het er feest of heerst er toch een minder vrolijke stemming?
De Dagelijkse Standaard was dan ook aanwezig bij Forum voor Democratie en VoorNederland, twee partijen die ons land veel te bieden zouden hebben bij het behalen van de Kamer. Andere media hadden zo hun eigen partijen die ze wilden volgen, maar bij één groep kwam vrijwel niemand binnen: DENK.
Waar de kopstukken van deze groep, die we inmiddels helaas een fractie mogen noemen, al maandenlang altijd klaarstonden om overal kritiek op te leveren, werd het na de Turkije-crisis opeens akelig stil daar. Tot op heden is er nog geen echte reactie op de schandalige gebeurtenissen gekomen. Sterker nog: men mijdt de media als de pest. Het debat bij de NPO, waar
Tunahan Kuzu het zou opnemen tegen Jan Roos en Marianne Thieme, zegde hij zelfs op het laatste moment af: hij zou Roos een - houd je vast - "homofoob" vinden en niet met hem in debat willen. Natuurlijk, en ik ben de sultan van het Ottomaanse Rijk! Nee, deze heren snapten ook wel dat ze hun rare standpunten na deze crisis op geen enkele manier meer konden verdedigen, en waren dan ook als de dood om daar op de verkiezingsdag alsnog mee geconfronteerd te worden.
Dus bleven de deuren dichten voor het gros van de journalisten: alleen postieve berichten zouden er verschijnen! Ik vind daar iets van, maar de Nederlandse Vereniging voor Journalisten al helemaal: daar heeft men terecht
geen enkel begrip voor het deurbeleid van het trio dat nu plaats mag nemen in de Kamer. Beter dan dit had ik het zelf niet kunnen verwoorden:
Natuurlijk mag iedere partij bepalen waar en wanneer zij media te woord willen staan. Maar in een goed functionerende democratie moeten onafhankelijke media wel de kans krijgen om te verslaan en te controleren. Als Denk dat niet inziet, begrijpt de partij niet hoe de Nederlandse rechtsstaat werkt.
Ja, en dat moet hard aangekomen zijn daar bij DENK. In onze rechtsstaat is het een groot goed kritiek te mogen leveren - zoals de partij maar al te graag doet - maar ook om kritiek te krijgen. Hiermee hebben zij zich, voordat ze als fractie goed en wel plaats hebben genomen in ons parlement, zichzelf al gebombardeerd tot minst democratische partij van Nederland. Maar is dat nu echt een verrassing? Nou, niet dus.
UPDATE: Inmiddels
lijkt Kuzu het al helemaal gehad te hebben met kritiek, want naar aanleiding van het bezoek aan WNL van Afshin Ellian - niet bepaald positief over DENK - hoeft WNL hem niet meer te contacteren. "Elke keer wanneer jullie deze meneer op jullie omroep ons laten bashen hoef je mij zes maanden niet te bellen of te sms’en", had hij te melden. Een ordinaire boycot dus. Lang leve de persvrijheid!