Jongerenafdeling roept CDA op: stem tegen belastingverlaging, geld moet naar veiligheid

Geen categorie18 nov 2015, 17:00
"Vrijheid en veiligheid gaan vóór lastenverlichting"
Het CDJA, de jongerenafdeling van het CDA, heeft hun moederpartij opgeroepen om tegen het belastingplan van de coalitie te stemmen. Het belastingplan voorziet in een belastingverlaging van 5 miljard euro, maar het CDJA ziet dat geld liever gaan naar investeringen in veiligheid.
De steun voor het plan van de coalitie komt hiermee nog meer op losse schroeven te staan. Eerder slaagde het kabinet er al niet in om de steun te krijgen van de ChristenUnie en de SGP. Doorgaans zijn die partijen bereid om samen te werken met het kabinet, maar de christelijke partijen menen dat het huidige belastingplan alleenverdieners op oneerlijke wijze benadeelt. Ook D66 trok zijn steun aan het plan in. De partij van Alexander Pechtold meent dat het belastingvoorstel te weinig banen creëert.
Het gebrek aan steun is een groot probleem voor het kabinet, dat de oppositiepartijen nodig heeft om een meerderheid voor het voorstel in de Eerste Kamer te krijgen. Het CDA is blij met de 200 miljoen extra voor kinderbijslag waar het plan voor zorgt, en steunt het als enige oppositiepartij. Daarmee zou het voorstel 33 van de 38 benodigde stemmen in de Eerste Kamer hebben – niet genoeg dus.
Nu keert ook de eigen jongerenorganisatie van het CDA zich tegen het plan. In de woorden van CDJA-voorzitter Julius Terpstra:

Nu een volledige herziening van het belastingstelsel door het ontbreken van politieke daadkracht onmogelijk is gebleken is het politieke pikken uit de ruif van vijf miljard begonnen. Meer banen, lastenverlichting, verbetering van de positie van senioren en alleenverdieners; het zijn allemaal prima zaken. Maar veiligheid verdient een véél prominentere plek dan nu het geval is.

De christendemocratische jongeren willen meer geld voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, omdat de AIVD en de MIVD volgens Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp op de rand van de afgrond zouden balanceren. Ook de politie krijgt meer geld als het aan het CDJA ligt. Zeker gezien de aanslagen in de Parijs vindt het CDJA extra geld voor veiligheid belangrijker dan belastingverlagingen.
Nu het plan onvoldoende steun heeft in het parlement, moeten de kabinetspartijen hoe dan ook weer om de tafel met de oppositie om een compromis te smeden. Op die manier zouden de CDJA'ers best weleens hun zin kunnen krijgen:

Nu het belastingplan wederom ter bespreking voorligt door de weigerachtige houding van D66 is wellicht het moment de kaarten opnieuw te schudden en veiligheid in de meest brede zin van het woord een meer prominente rol te geven.

 

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten