Minderjarigen horen geen wiet te gebruiken. Er geldt niet voor niets een leeftijdsgrens voor coffeeshops (18+). Toch haalt bijna één op de vijf minderjarigen zijn drugs in de coffeeshop.
Over één ding zijn voor- en tegenstanders van het gedoogbeleid het eens: kinderen en pubers horen geen drugs te gebruiken. Dat is
off limits. Je mag daarom, in theorie althans, alleen een coffeeshop in als je achttien jaar of ouder bent. In de praktijk blijkt die regel amper te worden gehandhaafd:
17 procent van de jongeren tussen 12 en 17 jaar (!) koopt hun portie wiet gewoon in een coffeeshop.
Bijna één op de vijf minderjarigen kan dus drugs kopen bij een coffeeshop. Of je nou voorstander of tegenstander bent van het legaliseren van 'softdrugs', dit is ronduit belachelijk. Waarschijnlijk kan een nog grotere groep minderjarigen drugs halen bij een coffeeshop, alleen doen ze het niet omdat ze het kunnen kopen bij dealers thuis (19 procent), op straat (13 procent) of op school (8 procent). Het probleem is dus waarschijnlijk groter dan uit de cijfers van het Trimbos-instituut blijkt:
In totaal wist 38 procent de wiet uit een coffeeshop te krijgen, maar niet iedereen ging zelf naar binnen.
Acht-en-der-tig procent. Laat dat even op je inwerken. Coffeeshopeigenaren en -medewerkers zien eurotekens in hun ogen en niets anders. Dat komt waarschijnlijk omdat ze continu verdoofd zijn door drugs. Ze vragen 12- tot 17-jarigen niet om legitimatie, omdat ze snel op semi-illegale wijze geld willen verdienen. Zo ziek is de drugswereld geworden. Hoe meer drugsgebruikers, hoe meer verslaafden, hoe meer omzet. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het verpesten van het brein van schoolgaande jongeren. Misselijkmakend.
Het is logisch dat coffeeshops minimaal 500 meter van basisscholen vandaan moeten staan. Ja, basisscholen, omdat de overlast groot is en tegenwoordig zelfs 12-jarigen kennelijk hun drugs kunnen kopen in een coffeeshop. Amsterdam houdt zich er uiteraard niet aan, want Amsterdam is trots op drugsgebruikers en drugsverslaafden. Mijns insziens mag het allemaal een tikje strenger: coffeeshops zouden niet binnen een straal van een kilometer van welke school dan ook mogen staan. Dus uit de buurt van de vmbo's, havo's en vwo's en uit de buurt van de ROC's, hbo's en universiteiten. Het argument dat kinderen en pubers niet naar een coffeeshop mogen gaan (want 18+) en coffeeshops dus prima naast een school kunnen staan, is niet steekhoudend meer. Zoals gezegd, bijna één op de vijf minderjarige drugsgebruikers haalt wiet in een coffeeshop. Als docent wil je scholieren en studenten die bij de les blijven. Als ze stoned zijn, heb je niets aan ze. Sla
dit boek van Yoram Stein er maar op na.
Maar dat dringt nog niet tot iedereen door. De reactie van een woordvoerder van het ministerie van Justitie is bijvoorbeeld nogal naïef: ''We doen een beroep op de coffeeshophouders om de leeftijd te controleren, net als dat in een supermarkt moet gebeuren als een jongere alcohol koopt. Kennelijk gebeurt dat onvoldoende." Echt waar, "kennelijk"? Denkt het ministerie van Justitie dat de schimmige coffeeshopwereld zich braaf aan de regels houdt als het ministerie een beroep doet op coffeeshophouders? Ik dacht het niet.
In een stad als Den Haag zijn er niet zo heel veel coffeeshops: ongeveer 40. De gemeente beweert dat de regels streng zijn en als coffeeshops zich niet aan de regels houden (zoals het weren van minderjarigen!), dat ze dan worden gesloten. Ik zou zeggen: start een uitgebreid onderzoek naar aanleiding van deze schokkende cijfers en sluit er maar een paar. Het kan nooit kwaad coffeeshops te sluiten. Minderjarigen horen geen drugs te gebruiken, maar ze moeten naar school, investeren in hun toekomst. Zo simpel is het.