Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA), jazeker dat bestaat echt, heeft docenten en hoogleraren gewezen op het risico van uithuwelijking bij jongeren. Deze jongeren, die met positieve gedachten op 'vakantie' gaan in het land van herkomst, blijken daar steeds vaker uitgehuwelijkt te worden. Vaak weten ze ook nog eens wat er gaat gebeuren, maar mogen ze dat niet melden De onderwijskrachten worden gevraagd om extra op te letten nu de zomervakantie nadert. Belangrijke aanwijzingen zijn bijvoorbeeld angst om op vakantie te gaan of de aankondiging van een last-minutebezoek aan familie in dat buitenland, meldt de organisatie.
Het LKHA is het aanspreekpunt voor het ministerie van Buitenlandse Zaken als slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland hulp nodig hebben. Het verifieert de melding en ondersteunt slachtoffers bij terugkeer naar Nederland.
Verbazingwekkend dat zoiets nog steeds gebeurt in een land als Nederland. Neen, ik bedoel niet 'verbazingwekkend' op de manier dat ik zo naïef ben dat ik het helemaal niet zou verwachten. Het gaat mij om de frictie tussen wat wij hier in Nederland al heel lang niet meer normaal vinden, dat dat nog steeds gebeurt in families die uit islamitische landen komen.
Als onderwijskracht verwacht je zoiets ook niet en je gaat er al helemaal niet naar zoeken, maar blijkbaar gebeurt het vaak genoeg dat een Nederlandse instantie daar een melding van moet maken. Het is triest gesteld voor dit soort jongeren, maar de sociale druk in dat soort families is vaak te groot en de schaamte te intens als je als jongere het aanbod afwijst.