Hallucinerende fantasieën van een wetenschapsjounalist c.q. milieuactivist.
Wetenschapsjournalist/milieuactivist (doorhalen wat niet van toepassing is) Jeroen Trommelen mocht in de Volkskrant weer breed uitpakken onder de titel: 'Groene revolutie mislukt jammerlijk.'
Jeroen Trommelen:
Goed nieuws voor klimaatsceptici: de omwenteling naar het gebruik van duurzame energie gaat niet door. Slecht nieuws voor milieubewusten: de opwarming van de aarde zal de kritische grens gaan overschrijden. ...
Hoe weet Jeroen dat toch?
Dat heeft hij natuurlijk van horen zeggen.
Van wie dan?
Van de knapste klimatologen in de wereld, verenigd in het VN-klimaatpanel (IPCC). Dus een héél betrouwbare bron.
Maar hoe weten die dat dan?
Die beschikken over hele indrukwekkende klimaatmodellen, die het klimaat over honderd jaar kunnen voorspellen.
Voorspellen?
Nou nee, niet echt. Ze gebruiken zelf het woord 'projecteren', wat natuurlijk heel iets anders is dan 'voorspellen'. Maar in de media gaat dat verschil meestal verloren.
Komen die 'projecties' overeen met de werkelijke ontwikkeling van het klimaat?
Nu niet van die vervelende kritische vragen stellen. Al die knappe koppen weten het heus wel beter dan jij.
Ik mag het toch wel vragen. Dus opnieuw: worden die projecties bevestigd door de realiteit?
Nou vooruit dan maar. Nee, nagenoeg alle modellen geven een veel grotere stijging van de temperatuur aan dan er in werkelijkheid is opgetreden. In feite heeft er de laatste 18 jaar geen significante stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur plaatsgevonden.
Dus die verschrikkelijke opwarming van de aarde bestaat alleen maar in de virtuele werkelijkheid van de klimaatmodellen die niet in staat zijn de toekomst te voorspellen?
Ontkenner !!! Jij probeert bewust twijfel te zaaien. Dat is moreel verwerpelijk. Het heeft geen zin meer met jou te discussiëren.
Na dit intermezzo maar weer terug naar Jeroen Trommelen.
Dit wordt een fijn verhaal voor sceptici, neezeggers en windmolenhaters die altijd al wisten dat duurzame energie geen zoden aan de dijk zet. Niet nu, niet op deze plek, niet voor deze prijs of eigenlijk helemaal niet op deze wereld. Ze hebben geen gelijk, maar krijgen niettemin hun zin. Dat is geen boodschap die overheden, milieubeweging of klimaatorganisaties graag verspreiden, maar het wordt tijd die onder ogen te zien. De omwenteling naar groene energie is bezig te mislukken. In Europa slaagt het de komende kwart eeuw nog een beetje, maar op wereldschaal komt de noodzakelijke energierevolutie nauwelijks van de grond.
De ongemakkelijke cijfers zijn deze: op dit moment, eind maart 2015, is de wereldwijde uitstoot van het broeikasgas CO2 ruim 60 procent hoger dan in 1990, toen het wetenschappelijke klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties er zijn eerste rapport over schreef. 25 jaar vergaderen en goede intenties hebben het broeikasprobleem niet verminderd, maar hoogstens een nog sterkere toename ervan beperkt. [Noot HL: Wat is het probleem? De temperatuur stijgt al 18 jaar niet meer.] ….
De broeikasuitstoot blijft stijgen (met 20 procent) en de atmosfeer raakt langzaam verzadigd met kooldioxide. [Noot HL: Hoe heeft de aarde tienvoudige CO2–concentraties van honderden miljoenen jaren geleden weten te doorstaan?] Zelfs in het matig optimistische middenscenario waarin wereldwijd alle bestaande politieke voornemens tegen klimaatverandering worden uitgevoerd, stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde met minstens 3,6 procent. [Noot HL: Ja hoor, een procentuele stijging van de temperatuur? En opnieuw: hoe weet Jeroen dat?]
Voor wie het nog eens hardop gezegd wil hebben: dat is inderdaad een rampscenario. Tot dusver bleef de gemiddelde opwarming op aarde beperkt tot 0,8 graden en die veroorzaakt al veel veranderingen, waaronder een versnelde afsmelting van ijskappen en extremer weer met hitte- en wateroverlast. [Noot HL: Waar haalt hij het vandaan? Het oppervlak drijfijs van de Noord- en Zuidpool is al tientallen jaren constant! En het IPCC heeft geschreven geen trends in weersextremen te hebben kunnen ontdekken!] Bij een opwarming van 3,5 tot 4 graden gaan de Malediven en andere eilandengroepen kopje onder; worden de kustgebieden van Nederland en veel andere landen ernstig bedreigd [Noot HL: De zeespiegelstijging is constant en gering. Er is geen versnelling opgetreden.] en doen hittegolven, misoogsten en andere natuurrampen [Noot HL: Hebben die iets met de opwarming van de aarde te maken die 18 jaar geleden is gestopt?] een aanslag op de beschaving zoals we die kennen. [Noot HL: Al met al lekker griezelen!]
…. het aandeel duurzame energie is de laatste jaren toegenomen. Maar wie naar het mondiale plaatje kijkt, ziet dat duurzame energie uit wind en zon op wereldschaal nog vrijwel niets voorstellen. Volgens sommige onderzoekers is het IEA te pessimistisch in zijn berekeningen, maar het huidige aandeel voor wind en zon is iets meer dan 1 procent. Waterkracht groeide de afgelopen halve eeuw licht naar 2,4 procent; biomassa en elektriciteit uit afval bleven met ruim 10 procent vrijwel gelijk. Belangrijk is dat de totale hoeveelheid gebruikte energie in deze halve eeuw ruim verdubbelde. Daardoor blijft ook bij een verdubbeling van zonne– en windcapaciteit, het aandeel daarvan in de totale energievoorziening gelijk. ….
Aldus Jeroen Trommelen.
Het is een tendentieus artikel, geschreven door een groene gelovige. Maar als je het groene sausje eraf haalt en de litanie van milieuangsten negeert, blijft er een informatief en zeer leesbaar stuk over dat kan worden aanbevolen.
Voor mijn eerdere DDS–bijdragen zie hier.