Wanneer jij er als woningeigenaar voor zorgt dat er allerlei verduurzamende ingrepen worden gedaan, is de overheid meer dan bereid om je hier een handje bij te helpen. Niet alleen kun je gebruik maken van vele verschillende subsidies; dit soort investeringen zorgen er ook nog eens voor dat je uiteindelijk een herziening van het energielabel aan kunt vragen. Krijg je vervolgens een beter energielabel, dan stijgt de waarde van je woning en zal deze in geval van verkoop sneller verkocht worden. En dan hebben we het nog niet over de lagere energierekening gehad.
De grote ingrepen
Het zijn veelal vooral de grote ingrepen die de meeste voordelen en subsidies op kunnen leveren. Het gaat in dit geval om de ingrepen die de grote besparingen op energiegebied opleveren. Denk hierbij bijvoorbeeld het inschakelen van
dakdekker Trudodak om de isolatie van het dak te verbeteren, de
installatie van zonnepanelen of het vervangen van enkelglas door een variant op HR++ glas. Onder de grote ingrepen zijn er ook kleinere ingrepen die gedaan kunnen worden, zoals het vervangen van de cv-ketel voor een hr-ketel of warmtepomp, het installeren van een groendak en ga zo maar door. Voor al dit soort grote ingrepen kan er beroep gedaan worden op de gemeente en in sommige gevallen zelfs op de hypotheekverstrekkers die het in dezen geen probleem vinden om een hogere hypotheek te verstrekken.
De kleine ingrepen
Mocht er wat minder budget aanwezig zijn, dan worden er ook regelmatig kleinere ingrepen gedaan om de woning te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan he tplaatsen van tochtstrippen om de warmte minder snel te laten ontsnappen, het bewust omgaan met energie, het minder verbruiken van gas en het afnemen van groene energie. Hoewel deze kleine ingrepen geen subsidies opleveren, dragen ze wel een steentje bij aan een duurzamere woning.
De subsidies
Er zijn verschillende ingrepen die gedaan kunnen worden waar gegarandeerd een subsidie tegenover staat. Zo vroegen de afgelopen jaren de meeste mensen een subsidie voor de
installatie van een warmtepomp, welke op een milieuvriendelijke manier voor warm water en een warme woning zorgt. Maar ook een biomassaketel (waarbij geen gas maar houtsnippers worden verbruikt), pelletkachel en zonneboiler (zorgt voor warm water zonder gas) waren populair onder de subsidieaanvragers. Naast deze kleinere ingrepen zijn ook de grote ingrepen zoals het verbeteren van de isolatie door de hele woning of de installatie van zonnepanelen (welke tegenwoordig ook gewoon bij de IKEA gehaald kunnen worden) nog steeds ontzettend populair.