Ja joh! Iraanse centrale bank eist even miljarden van Duitse beurs om 'oneerlijke' sancties

Geen categorie18 jan 2018, 19:00
Droom lekker verder, ayatollah-marionetten.
Iran: ooit, in tijden dat het nog onder de naam 'Perzië' bekendstond, was het een groots land dat terecht trots op zichzelf en haar verleden kon zijn, maar ook op haar heden. Het behoorde tot één van de meest progressieve landen van het Midden-Oosten, en was onder de sjah een trouwe bondgenoot van het Westen. Dat veranderde allemaal met de islamitische revolutie in 1978, waarbij islamisten de macht grepen en de ayatollah naast religieuze ook wereldlijke macht kreeg. Het land islamiseerde in rap tempo, tot het strenggelovige Iran dat het nu is.
Zonde voor de mensen daar, maar ook zeker voor alle vijanden van Iran, zoals Israël en haar bondgenoten. Het is geen geheim dat het ayatollah-regime ernaar streeft de joodse staat van de kaart te vegen, en daartoe maar al te graag nucleaire wapens in zou zetten. Maar ook steun aan terroristische organisaties - denk aan Hezbollah in Libanon - is aan de orde van de dag in Teheran. Niet zo gek dus dat de Amerikanen onlangs besloten om verschillende tegoeden van de Iraniërs te bevriezen, zolang werd uitgezocht hoe die financiering van terreur precies in de elkaar zit. Die tegoeden, zo'n 4,9 miljard dollar, staan grotendeels geparkeerd in Luxemburg, bij een dochterbedrijf van Deutsche Börse, het Duitse beursbedrijf. En daar begint de Iraanse centrale bank nu over te zeuren, die haar geld graag terug ziet. Oh, en met rente graag:

German stock market operator Deutsche Boerse said Thursday that Iran’s central bank had leveled claims for billions of dollars against its Luxembourg subsidiary Clearstream, which blocked the funds after the US accused Tehran of funding terrorism.

The central bank (Bank Markazi) demands some $4.9 billion of assets it says are held in Clearstream accounts belonging to it and to Italian bank UBAE, plus interest, Deutsche Boerse said in a statement.

Gelukkig lijkt het er niet op dat de islamistische zeurbankiers hun zin gaan krijgen. Integendeel: in de langslepende zaak om deze tegoeden, hebben ze juist al meerdere malen definitief geld moeten afschrijven ter compensatie aan nabestaanden van slachtoffers die omkwamen in Iraanse aanslagen in onder andere Libanon en Saoedi-Arabië. Naar die centjes kunnen ze In Teheran dan ook voorlopig fluiten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten