Tuurlijk! Aangekondigde belastingverlichting wordt bekostigd met belastingverhoging ZZP'ers

Geen categorie24 aug 2019, 15:04
Deze week is veel te doen geweest rondom de aankondiging van Kabinet Rutte 3 om geld vrij te maken voor de koopkracht. Onmiddellijk volgde een maatschappelijk debat in diverse media, want geld. Echter is ook het potje van de Rijksoverheid beperkt en wordt er nu flink gevochten om door Rutte 3 te worden 'gestimuleerd'. Één manier waarop Rutte de voorgenomen lastenverlichting gaat realiseren is door de lasten te verhogen, via NOS.
Momenteel is er nog een ruimhartige regeling voor ZZP'ers zodat zij de weinig winst die zij in hun eentje maken, deels kunnen behouden. Als het aan Kabinet Rutte 3 ligt is dat binnenkort dus voorbij. De zogenaamde "lastenverlichting voor burgers" wordt dus nu alweer afgewenteld op een groep hardwerkende semi-ondernemers. De zogenaamde lastenverlichting zal voor duizenden huishoudens dus uitblijven.
Tevens liet het kabinet weten de economie te willen stimuleren met een miljardenfonds. Welke uitgaven daarmee worden gefinancierd en welke doelgroepen zich mogen vergrijpen aan de rijkelijke subsidies staat nog niet vast, maar ook daarover zal het debat komende weken -zeker met Prinsjesdag in het vooruitzicht- worden geïntensiveerd. Reken er maar op dat de belangengroepen die het hardst kunnen schreeuwen de meeste voordeeltje regelen.
Een mogelijke verklaring voor de plotselinge aandacht voor de koopkracht is verklaarbaar vanuit de gedachte dat het Kabinet haar verkiezingswinst in 2021 wil veilig stellen door bepaalde kiezersgroepen te laten genieten van de fiscale voordelen, ten koste van de kiezers die sowieso al niet op de coalitiepartijen stemmen. Dat is hoe ze werken, deze intriganten.
Veel beter zou echter het zijn als de lastenverlichting daadwerkelijk ten goede komt aan alle burgers.
Één manier om dat te doen is het verlagen van het BTW-tarief van 21% naar 19% en dat kost zo'n drie miljard per jaar op de Rijksbegroting. Zo'n maatregel heeft voordelen voor alle huishouden, maar ook de retailsector. Ten eerste worden de prijzen lager en ten tweede komt meer ruimte voor retail om te groeien, zeker omdat de marges in retail momenteel snel afnemen. Door het BTW-tarief te verlagen snijdt het mes aan twee kanten: burgers zien lagere prijzen in de winkels, waardoor consumptie wordt gestimuleerd en ondernemers zien de marges toenemen.
Maar nee, dit is dus niet waar Kabinet Rutte 3 op stuurt, overduidelijk. De koopkrachtpraatjes van het kabinet moeten dan ook met een flinke korrel zout worden genomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten