Italië is woedend: als EU niet meewerkt krijgen alle vluchtelingen een visum

Geen categorie17 jun 2015, 8:00
"Iedereen een visum!"
Italië is er niet over te spreken dat andere Europese landen geen werk maken van het Zuid-Europese vluchtelingenprobleem. Rome is zelfs zo boos dat het dreigt om alle vluchtelingen een visum te geven waardoor het ze vrij staat om door heel Europa te reizen. De vluchtelingen zouden dan een tijdelijk visum krijgen, waardoor ze in ieder geval enkele maandenlang kunnen gaan en staan waar ze willen.
De afgelopen maanden en jaren zijn er bijzonder veel vluchtelingen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten naar Italië gekomen. Dit in verband met de onrust in de regio die enkele jaren geleden nog de 'Arabische Lente' werd genoemd. Door de grote toestroom van immigranten is Italië ernstig in de problemen gekomen. Er zijn niet genoeg plekken om de vluchtelingen op te vangen en het probleem kost het Zuid-Europese land ook nog eens een flink bedrag.
De Telegraaf legt uit waarom Italië boos is:
Gisteren vergaderden de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in Luxemburg voor de eerste maal over een plan van de Europese Commissie, om 40.000 migranten te verdelen over alle 28 lidstaten. Terwijl de Verenigde Naties stellen dat het rijke Europa best één tot twee miljoen vluchtelingen extra kan opnemen, kon Europa het gisteren al niet eens worden over die 40.000.
Italië heeft dit jaar alleen al zo'n 60.000 vluchtelingen opgevangen. Veel van die vluchtelingen willen graag naar andere Europese landen afreizen, waar ze een veilig - en welvarender - leven hopen op te bouwen.
Gezien het grote aantal vluchtelingen (en het gebrek aan achtergrondinformatie en check-ups) zijn andere Europese landen daar minder blij mee. Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland hebben hun grenzen dan ook al gesloten en sturen elke vluchteling die uit Italië komt linea recta terug.
De Italiaanse premier Renzi leidt een centrumlinkse regering, maar voelt de hete adem van de Lega Nord en andere rechtse partijen in zijn nek. Die zijn weer in opkomst, wat voor een groot deel door het vluchtelingenvraagstuk komt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten