Morgen, zondag 4 maart, is het zover: Italianen mogen naar de stembus om hun nieuwe parlement te kiezen. Zoals bij alle verkiezingen de afgelopen jaren kijkt Europa met argusogen: hoe gaat rechts het doen? En, misschien nog wel interessanter: hoe gaat het met Berlusconi verder?
Wordt het morgen de centrumlinkse coalitie van regerend premier Gentiloni, de centrumrechtse van oud-premier Berlusconi of die van de stevig rechtse 5-Sterrenbeweging? Het antwoord: waarschijnlijk geen van allen. Als we
de laatste peilingen mogen geloven, kan het eigenlijk nog elke kant op gaan. Of beter gezegd: gaat het waarschijnlijk géén kant op. Geen van de coalities lijkt een meerderheid te gaan veroveren, en hoewel de door Berlusconi's Forza Italia geleide coalitie verreweg de beste kaarten heeft, zal ook dit verbond het waarschijnlijk niet halen.
Ze zullen waarschijnlijk nét een paar zetels tekort komen, tenzij de peilingen - het kan, zo weten we inmiddels wel - er stevig naastzitten. Dat betekent dat er een breder verbond zal moeten worden gesmeden, bijvoorbeeld met de stevig euro- en immigratiekritische Lega Nord. En dat ziet misschien weer niet iedereen zitten, waardoor eventuele onderhandelingen nog een aardig tijdje kunnen duren.
Voor Berlusconi zelf maakt de precieze uitslag morgen echter niet zo uit: of zijn coalitie morgen nu meteen een meerderheid wint of eerst moet onderhandelen, het moet wel héel gek lopen als zij de premier niet mogen leveren. Het is geen geheim dat Berlusconi die post maar al te graag weer op zich zou nemen, en de campagne van Forza Italia suggereert sterk dat hij hun kandidaat is. Probleempje blijft echter: meneer mag door zijn veroordelingen om belastingfraude tot 2019 geen publieke functie vervullen, wat betekent dat de verkiezingen dus een jaar te vroeg komen voor hem. Dat neemt echter niet weg dat hij de kingmaker zal zijn: in de praktijk zal hij mogen aanwijzen wie de post dan wél mag vervullen. Diegene Silvio's marionet noemen gaat te ver, maar het is niet ondenkbaar dat die persoon over een jaar opeens zijn taken zal neerleggen, zodat Italië's grootste bunga-bungafeestenorganisator alsnog de post kan vervullen.
Vergis je immers niet: Berlusconi is onder veel Italianen nog steeds razend populair. De groep die hem niet mag is uiteraard gegroeid, maar zij die hem nog wél willen, zijn dan ook enorm loyaal. Een persoonlijkheidscult is het nog net niet te noemen, maar onderstaande muziekvideo - "Gelukkig hebben we Silvio!" - laat wel zien hoe men over zijn persoon denkt...
[fvplayer src="https://www.youtube.com/watch?v=WXf-YbsSh0Y"]