Maar daar moest hij Gaza eerst wel voor verlaten.
De Italiaanse journalist @gabrielebarbati werkte een tijdje in Gaza. Net als zijn collega-journalisten berichtte hij daar voornamelijk over de vreselijke bombardementen die Israël uitvoerde, en het leed dat de joodse natiestaat daarmee veroorzaakte.
Toen hij Gaza eenmaal had verlaten veranderde de toon van zijn berichtgeving dramatisch. Opeens berichtte hij bijvoorbeeld dat het al-Shifa ziekenhuis inderdaad vernietigd was door Hamas, niet door Israël. Hij en andere journalisten hadden dat waargenomen... maar niemand in Gaza had de moed om dat hardop te zeggen.
Out of #Gaza far from #Hamas retaliation: misfired rocket killed children yday in Shati. Witness: militants rushed and cleared debris
gabrielebarbati (@gabrielebarbati) July 29, 2014
@IDFSpokesperson said truth in communique released yesterday about Shati camp massacre. It was not #Israel behind it
gabrielebarbati (@gabrielebarbati) July 29, 2014
Als de Italiaan dat wist, wisten heel veel andere journalisten - zo niet alle - dat ook. Waarom hebben ze dat dan niet bericht, al was het indirect door de informatie door te spelen aan hun redacteuren, die het vervolgens konden presenteren als van 'een bron afkomstig'?
Natuurlijk moet het voor veel journalisten doodeng zijn om in Gaza te werken als Hamas je te pas en te onpas intimideert en bedreigt. Helaas hoort dat bij je vak; als je de moed en het lef niet hebt om je daar tegen te verzetten moet je heel snel op zoek naar een andere baan.
Daar komt bij dat we ons nu moeten afvragen hoe vaak het gebeurt dat journalisten in Gaza dit soort belangrijke informatie bewust voor ons verzwijgen. Zoals Legal Insurrection al opmerkt:
How many more of the civilian casualties have been cause by Hamas and Islamic rockets that fell short or misfired? Like Israel says happened at a U.N. school and shelter.
We likely never will know because Hamas is so fast to cover up the scene and intimidates reporters:
The Times of Israel confirmed several incidents in which journalists were questioned and threatened. These included cases involving photographers who had taken pictures of Hamas operatives in compromising circumstances gunmen preparing to shoot rockets from within civilian structures, and/or fighting in civilian clothing and who were then approached by Hamas men, bullied and had their equipment taken away.
Eerder waren er al andere journalisten die de waarheid ook heel even aan het licht brachten, om hun berichtgeving daarna zo snel mogelijk te verwijderen - natuurlijk nadat ze onder druk waren gezet door Hamas. Hieronder nog een voorbeeld van zo'n journalist:
Hier nog een moment van eerlijkheid, dit keer van een Wall Street Journal correspondent. Ook deze tweet werd korte tijd later verwijderd.
Journalisten doen hun werk dus niet in Gaza. Ieder bericht dat we direct uit de Palestijnse gebieden krijgen moeten we met een korreltje zout - of zelfs een hele lepel - nemen. Journalisten worden onder druk gezet om propaganda van Hamas te verspreiden, en blijkbaar zijn er maar een paar met de moed om zich daar tegen te verzetten.