Zestien doden waren er afgelopen zondag te betreuren toen militanten vanuit de Sinaïwoestijn Israël probeerden binnen te dringen. Acht van hen werden door Israëlische grenswachten doodgeschoten.
Het incident is de laatste in een geweldgolf die het schiereiland heeft geteisterd sinds de val van de Egyptische president Hosni Mubarak vorig jaar februari. Vooral de gaspijplijn die van Egypte via Israël naar Jordanië loopt is regelmatig doelwit van aanslagen. Een woordvoerder van het Israëlische leger beschreef de Sinaï gisteren als een "broeikas van wereldwijd terrorisme" en verweet de Egyptische overheid het gebied niet onder controle te hebben.
De kersverse Egyptische president Mohamed Morsi zond gevechtshelikopters naar het gebied om militanten op te sporen, maar de kans dat hij de Sinaï binnen korte tot tot bedaren weet te brengen lijkt gering. Er is de afgelopen jaren nauwelijks ordehandhaving in het gebied aanwezig geweest. Dat komt onder meer doordat Egyptische legereenheden de Sinaï sinds het vredesverdrag met Israël van 1979 niet meer binnen mogen trekken.
Israël maakte vorig jaar een uitzondering en stond het Egyptische leger toe in de Sinaï te opereren om het geweld te bestrijden. Het lijkt vooralsnog weinig effect te hebben gehad. Zondag werd een Egyptische grenspost bij het vallen van de avond aangevallen en wisten militanten, gekleed als Bedoeïenen, een pantservoertuig te stelen waarmee zij vervolgens de Israëlische grens bereikten. Daar werden ze tegengehouden.
De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak beschreef het incident als een "wake-up call" en riep de Egyptenaren op "het hef in eigen hand te nemen." Met andere woorden: als jullie het niet oplossen, doen wij het.
De militanten kwamen volgens de Israëlische autoriteiten uit de Gazastrook en hadden banden met jihadisten. Hamas, de terreurgroep die in Gaza de dienst uitmaakt, ontkent enige betrokkenheid.
Israëlisch optreden in het schiereiland lijkt een kwestie van tijd indien de Egyptische overheid er niet in slaagt het geweld een halt toe te roepen, maar is niet zonder risico. Wanneer Israël Egypte binnentrekt, kan dat een hevige reactie in het land oproepen. De bevolking is daar overwegend anti-Israël zo niet antisemitisch. Het nieuwe regime beschikt niet over de middelen noch de wil om te voorkomen dat de publieke opinie zich tegen Israël keert. Het zou voor veel Moslimbroeders een uitgelezen kans kunnen lijken om het gehate vredesverdrag met de Joodse staat op te zeggen.