Volgens de Duitse militaire inlichtingendienst hebben vechten 29 voormalige militairen van de Bundeswehr tegenwoordig voor ISIS en andere jihadgroepen. Zorgwekkend nieuws bij onze Oosterburen: maar liefst 29 voormalige soldaten van de Bundeswehr, het Duitse
leger, hebben zich
aangesloten bij jihadistische groepen in Syrië, waaronder ISIS. De kennis en training die ze hebben opgedaan in het leger, zetten ze nu in voor de bloeddorstige ideologie van de jihad. Het Duitse leger is net als het Nederlandse leger bedoeld om het land te beschermen tegen vijanden en dreigingen van buitenaf, en deel te nemen aan missies die democratie en vrede promoten. Maar het zijn de vijanden van binnenuit die ervoor zorgen dat de kennis van het leger nu wordt gebruikt om dood en verderf te verspreiden.
Vond je dit schokkend? Dan zul je hier al helemaal steil van achterover slaan: 65 huidige soldaten in het Duitse leger worden verdacht van islamistische denkbeelden. Dat lees je goed: het gaat hier om soldaten die op dit moment op de loonlijst van de Bundeswehr staan, en toegang hebben tot wapens en kennis waarmee ze mogelijk terroristische groepen mee zullen helpen. Sinds 2007 zijn er 22 soldaten geclassificeerd als gevaarlijke islamisten door de militaire inlichtingendienst, en vervolgens ontslagen.
[caption id="attachment_118034" align="aligncenter" width="590"]
ISIS-jeeps in Sirte, Libië[/caption]
Het lijkt erop dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Het Duitse persbureau DPA schrijft over de voormalige militair Sascha B, die zich tot de islam had bekeerd voordat hij dienst nam in het leger. Al snel werd Sascha steeds vromer – in zijn vrije tijd droeg hij een islamitisch gewaad, en hij weigerde zijn baard te scheren. Meerdere malen sprak hij zich uit voor de sharia, en zei hij dat deze belangrijker is dan de Duitse wet. Hij bezocht salafistische moskeeën – de islamitische stroming die de inspiratie vormt voor groepen zoals Al Qaida en ISIS
Sascha B werd pas ontslagen toen hij weigerde om soldaten te trainen die naar Afghanistan zouden worden uitgezonden – hij wilde niet "meewerken aan het doden van moslims", aldus de geradicaliseerde militair. Hij had toen al jaren in het leger gezeten.
Het verhaal van Sascha illustreert hoe radicalisering totaal niet serieus is genomen de afgelopen jaren – zelfs niet in het leger, waar het het meest belangrijk is. Radicale soldaten kunnen niet alleen hun training inzetten voor ISIS, maar ook hun medesoldaten rekruteren voor de jihad. Hopelijk zijn de schrikbarende cijfers aanleiding voor serieuze actie – alleen zo kan onze veiligheid worden beschermd.