Het stemgedrag van het CDA is "volstrekt onlogisch" volgens VVD-Kamerlid Ten Broeke. Het CDA staat de laatste tijd op winst in de peilingen. Niet zo verrassend, want lager dan de huidige 13 zetels kon de eens zo grote partij bijna niet gaan. De meeste politieke commentatoren zijn het erover eens dat de peilingwinst van het CDA te danken is aan de rechtse toon die de partij in de oppositie laat horen. Veel kiezers vinden het rechtse geluid van de partij een verademing ten opzichte van de VVD, die door de coalitie met de PvdA veel stemmers heeft teleurgesteld.
Ideale omstandigheden voor het CDA om weer groot te worden bij de volgende verkiezingen, zou je zeggen. Als ze slim zijn, blijven ze een duidelijke centrumrechtse koers varen. Maar helaas: de partij vervalt in oud gedrag en is de afgelopen dagen weer lekker aan het zwalken. Neem nu het stemgedrag van de partij met betrekking tot
Israël en het Midden-Oosten. Van oudsher toonde het CDA altijd begrip voor de moeilijke positie van Israël in de zeer vijandige regio. Bovendien hebben veel kiezers van de partij vanuit hun christelijke achtergrond sympathie voor de Joodse staat.
Maar tegenwoordig is het CDA nauwelijks meer pro-Israël te noemen. Zo is de partij vóór het etiketteren van producten uit de door Israël gecontroleerde Westelijke Jordaanoever, maar wil de partij niet hetzelfde doen bij betwiste en bezette gebieden in andere landen. Een fles wijn die door Israëli's in de Westelijke Jordaanoever is geproduceerd mag van het CDA geen "made in Israel"-etiket dragen, maar koekjes die door Chinezen in bezet Tibet zijn gemaakt, mogen wel "made in China" heten. Het CDA zit hiermee op de lijn van de EU in Brussel, die de anti-Israëlische maatregel voorstelde.
VVD-Kamerlid Ten Broeke diende een motie in tegen de discriminerende maatregel: als producten uit de Westelijke Jordaanoever speciaal worden gelabeld, moet dat ook het geval zijn voor producten uit andere conflictgebieden zoals de Westelijke Sahara, waar Marokko de baas is. Even leek het CDA hem te steunen: de partij stemde vóór een motie om ook producten uit de Westelijke Sahara te etiketteren. Maar toen Ten Broeke vervolgens een motie indiende om de eenzijdige handhaving van etikettering voor Israël te stoppen, stemde het CDA daar tegen! Snappen ze het zelf eigenlijk nog wel? Ten Broeke stelt het gedraai terecht aan de kaak:
https://twitter.com/HanTenBroeke/status/743389214314799104
Het CDA zwalkt. Eerst doen alsof ze tegen het discrimineren van Israël zijn, maar als puntje bij paaltje komt stemmen ze tégen de motie van Ten Broeke die die discriminerende uitzonderingspositie zou stoppen. CDA-Kamerlid
Raymond Knops probeert er in een uitleg op de partijwebsite nog het
beste van te maken:
"Het bericht dat wij voor eenzijdige sancties tegen Israël zouden stemmen klopt dus niet. Wij staan voor een evenwichtige benadering van het Midden-Oosten Vredesproces, vanuit een consistente lijn."
Wat een onzin! Het CDA stemde tegen de motie om de eenzijdige handhaving van etikettering van Israëlische producten te stoppen. Met andere woorden: de partij stemde vóór een eenzijdige benadering van Israël. Kennelijk vindt Raymond Knops dat "consistent", maar ik vermoed dat de Nederlandse kiezer dat niet met hem eens is.
Het CDA is aan het zwalken en draaien, en dat is precies het probleem waar de partij al jaren mee kampt. Waar staan de christendemocraten nu eigenlijk voor? Zijn ze nu links of rechts? Voor een grote machtige overheid, of toch meer vertrouwen schenken in de kracht van het individu en het gezin? Belastingverlaging of belastingverhoging? Minder immigratie of juist meer asielzoekers opvangen? De kiezer weet het niet, en het CDA zelf lijkt het ook niet meer te weten.
Één ding is wel zeker: als het CDA zo blijft draaien op belangrijke punten, zal de partij nooit meer groot worden. Kies een duidelijke lijn, en blijf daarbij. Want dit gedraai is politieke zelfmoord.