Iran: "Saudi-Arabië bombardeert onze ambassade"

Geen categorie07 jan 2016, 20:00
De nieuwste ontwikkelingen in het dossier Iran - Saudi-Arabië: een bombardement op de Iraanse ambassade.
De strijd tussen de twee landen loopt steeds verder uit de hand. Er vliegen al de gehele week beschuldigingen heen en weer, ook al hebben de landen officieel geen diplomatieke banden meer.
Vandaag heeft Iran, via haar Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Saudi's ervan beschuldigd bewust een bombardement te hebben uitgevoerd op hun ambassade in Jemen. Daarbij zou schade zijn opgelopen aan het gebouwen, en zouden enkele bewakers gewond zijn geraakt. Jemen is al meer dan een jaar één grote chaos: sinds de sjiïtische Houthi-rebellen de macht overnamen van de soennitische regering, is het land veranderd in een stil conflict. Stil, in de zin van dat je er doorgaans weinig over hoort in de media. Dat heeft verschillende redenen: ten eerste leidt de oorlog in Syrië natuurlijk aardig af, aangezien er 'gelukkig' niet zulke verschrikkelijke dingen in Jemen gebeuren als in Syrië. Het is voor de meeste journalisten gewoon niet zo spannend, om het maar bot te zeggen. Maar laten we één belangrijk ding niet vergeten: het gebrek aan een stroom aan vluchtelingen. Er zijn genoeg mensen gedwongen tot het achterlaten van huis en haard, maar de trieste realiteit is dat ze nergens heen kunnen. Voor de context, een kaart van de omgeving:
Jemen_1
Aan de noordkant hebben we Saudi-Arabië en Oman. Niet de armste landen: alles behalve. Maar verrassend genoeg is het aantal vluchtelingen, waar dan ook vandaan, dat beide landen hebben opgenomen vrijwel op één hand te tellen. De grenzen met Jemen zitten al helemaal potdicht. Oké, met een enigszins degelijk bootje kun je ook nog wel Eritrea, Djibouti of Somalië bereiken. Maar ook dat zijn nou niet echt landen waar je op met open armen in een superdeluxe asielzoekerscentrum wordt ontvangen. In tegendeel zelfs. Mensen daar kunnen dus geen kant op.
Toch mengen de Saudi's zich natuurlijk wel in het conflict: ze steunen de overblijfselen van de regering, terwijl de Iraniërs de rebellen steunen. Het is een perfect voorbeeld van het sektarische geweld dat de afgelopen decennia helaas weer is opgelaaid in het Midden-Oosten, na vele eeuwen van relatieve rust. De twee grootmachten zouden elkaar het liefste met de grond gelijk maken, maar weten dat dit voor beide landen fataal zou zijn. En dus voeren ze dit soort proxy-oorlogen, door niet tegen elkaar te vechten door het eigenlijk wel te doen. Het lijkt de Koude Oorlog wel.
Deze oorlog is deze week weer helemaal opgelaaid na de massa-executies in Saudi-Arabië, die Iran (terecht, maar om de verkeerde redenen) scherp heeft veroordeeld. Het bombardement dat zou hebben plaatsgevonden kan worden opgevat als een directe vergelding voor de aanval op de Saudische ambassade in Teheran vorige week. Hoewel dit volgens Iran is gedaan door boze burgers, wordt de regering ervan beschuldigd deze protesten zelf te hebben aangewakkerd en in ieder geval niet te hebben tegengehouden.
Hoe het ook zij: de conflicten zijn de wereld die het Midden-Oosten heet nog niet uit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten