Afschaffing van weigerambtenaar op dit moment logischerwijs geen optie voor VVD.
'Tandenknarsend en tenenkrommend', zo noemde VVD Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert het dat zij en met haar de VVD vandaag
tegen de afschaffing van de weigerambtenaar hebben gestemd. Om de lieve vrede in de coalitie te behouden gaat de partij lijnrecht tegen haar eigen standpunten in.
Enerzijds is dat begrijpelijk. Het CDA en de stille gedogers van de SGP zijn mordicus tegen afschaffing. Beide partijen vinden het volkomen legitiem om in een modern Westers land als het Nederland van nu ambtenaren zelf te laten bepalen welke werkzaamheden zij wel en niet willen uitvoeren. Nou ja, zo lang zij daar ter ondersteuning wat regels uit een voor hun heilig boek voor kunnen aandragen.
Aangezien zonder medewerking van beide partijen enige mate van gezond conservatief-liberaal beleid in Nederland onmogelijk is, moet er inderdaad wat water bij de wijn worden gedaan. In die zin is het dus (enigszins) begrijpelijk.
Anderzijds is het onbegrijpelijk. Niet alleen omdat de VVD zich altijd expliciet tegen het fenomeen van de weigerambtenaar heeft uitgesproken, maar vooral omdat het indruist tegen het liberale kernprincipe van een religieus neutrale overheid. Iedereen mag geloven wat hij wil, maar als hij overheidstaken uitvoert dient hij die overtuigingen on hold te zetten. De ambtenaar in functie heeft niet de ruimte om uiting te geven aan particuliere overtuigingen. Simpel zat.
Zo bezien lijkt de houdgreep waarin CDA en SGP de VVD schijnbaar hebben de doodsteek voor liberale kernprincipes. Op het moment dat die in het geding komen, is in het in principe onbegrijpelijk om daar als liberale partij in mee te gaan.
Het is al met al een lastige kwestie. Maar hoe zeer ik ook gekant ben tégen de weigerambtenaar, neig ik ernaar de VVD hier toch het voordeel van de twijfel te gunnen. Het netto resultaat lijkt enige toegeeflijkheid aan achterhaalde religieuze opvattingen - want dat zijn het, laten we dat vooral niet vergeten! - te rechtvaardigen. Immers, het alternatief van een paars-plus kabinet zou Nederland in de afgrond storten. Daarom: de weigerambtenaar, voor volk en vaderland! Voorlopig althans...