In doodsangst voor autocraat Erdogan vragen Turkse diplomaten asiel aan in Duitsland

Geen categorie07 okt 2016, 21:24

Het is dieptriest, maar de grootschalige zuiveringen in Turkije hebben ervoor gezorgd dat steeds meer Turken asiel aanvragen in het Westen. En dat kan niemand ze kwalijk nemen.

Tot een aantal jaar geleden werd Turkije stelselmatig opgehouden als voorbeeld van hoe het ook kan in de islamitische wereld. Het land was seculier, hoewel de meerderheid van de bevolking islamitisch was. Het was een republiek, waarin iedere 'macht' zijn eigen beperkingen erkende en accepteerde. Het land werd met de dag moderner en welvarender, en de cultuur van het land begon steeds meer op de verlichte westerse cultuur te lijken.

Dat Turkije begint zo langzamerhand uit te sterven. Dit alles met dank aan Recep Tayyip Erdogan, de man die tegenwoordig president is en daarvoor een jaar of tien de machtigste premier ooit was.

Veel Westerse journalisten en zelfverklaarde experts verklaarden in de periode 2003-2008 dat Erdogan een democraat in hart en nieren was. Dat konden ze alleen maar roepen door zijn eerdere uitspraken (over dat de democratie net een trein is: als je je bestemming bereikt stap je uit) te negeren, maar dat was voor dit soort figuren geen enkel probleem.

Tegenwoordig weet iedereen beter. Erdogan heeft behoorlijk weinig op met wat wij democratische vrijheden (en mensenrechten) noemen. Met name sinds de mislukte coup -- maar ook al tijden ervoor, laten we dat vooral niet vergeten! -- is de president helemaal losgegaan. Meer dan honderdduizend mensen hebben hun baan verloren of zijn geschorst, en tienduizenden individuen zijn zelfs gearresteerd. Het begint er langzamerhand op te lijken dat iedereen die zich tegen Erdogan verzet eraan moet geloven.

Daarom is het alles behalve verrassend om dit te lezen:

Zeker drie Turkse diplomaten hebben sinds de mislukte couppoging in Turkije in juli asiel gevraagd in Duitsland. Volgens Duitse media is de militaire attaché van de ambassade in Berlijn een van hen. Het bericht kan de betrekkingen tussen Duitsland en Turkije, die toch al onder druk staan, verder verslechteren.

Dat zal zéker het geval zijn als Duitsland de asielaanvragen goedkeurt, wat ik zeer wel mogelijk acht. Erdogan heeft mensenrechtenverdragen opgeschort in Turkije en de noodtoestand afgekondigd. Onlangs zinspeelde hij erop dat die noodtoestand weleens een jaar lang kon voortduren.

Europese overheden weten dan genoeg: dit is een pure machtsgreep van de president. En ja, bij machtsgrepen moeten heel veel mensen het ontgelden, ook mensen die niets verkeerd gedaan hebben maar die het beleid van de president niet steunen -- of daarvan 'verdacht' worden.

Een eerlijk proces, juridische vertegenwoordiging, etc. kunnen deze mensen op dit moment wel op hun buik schrijven. Dat is natuurlijk reden te meer om hen inderdaad asiel te verlenen.

Erdogan gaat dat ongetwijfeld heel vervelend vinden, maar daar moet Duitsland eindelijk maar eens lak aan hebben. Duitsland, Nederland en de rest van de EU staan pal voor de rechten van de mens, of Tayyip dat nou leuk vindt of niet.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten