In plaats van boeken te lezen, gaan mensen met elkaar in gesprek. In
deze bibliotheek krijg je geen boete als je iets te laat inlevert en de catalogus is niet gesorteerd op alfabetische volgorde. Dat komt omdat de verhalen in deze bibliotheek niet uit boeken komen, maar worden verteld door echte mensen van vlees en bloed.
De "Human Library", oftewel "Menselijke Bibliotheek" werd voor het eerst opgericht in Denemarken in 2000 door een organisatie die zich inzette tegen zinloos geweld. Het idee was dat de
gemeenschapszin en het buurtgevoel in een wijk of buurt kan worden verbeterd als je mensen met elkaar in gesprek laat gaan. Het idee is simpel: bezoekers van de bibliotheek kunnen kiezen welke vrijwilliger ze willen 'lezen'. De deelnemers geven zichzelf een boektitel. Zo was er een "Olympisch Atleet", een "Dikke Vrouw" en een "Fietser met Pleinvrees".
Het project wil vooroordelen wegnemen door mensen de kans te geven om met iemand te spreken met wie ze normaal gesproken nooit in gesprek zouden gaan. Elk mens is uniek en elk verhaal is uniek, en natuurlijk kunnen de bezoekers vragen stellen en ook hun eigen verhaal vertellen. Het experiment dat in Denemarken begon, is inmiddels al verspreid naar 50 landen. In Tasmanië en Zuid-Korea zijn zelfs permanente Menselijke Bibliotheken geopend.
Morgen zal de eerste afdeling van de Menselijke Bibliotheek openen in Egypte. Want waar je ook bent, overal geldt: Beoordeel een boek niet om zijn kaft.