De grote EU-landen willen dat de asielregels worden herzien. Als het aan Duitsland, Frankrijk en Italië ligt, gaat het Europese asielbeleid op de schop. Dat zeggen de drie grote EU-landen in een gezamenlijk document dat gisteren werd gepresenteerd.
Volgens de drie landen laat de migrantencrisis van de afgelopen maanden zien dat de huidige asielregels van de Europese Unie niet meer voldoen. Één van die regels is bijvoorbeeld dat migranten asiel moeten aanvragen in het eerste EU-land waar zij aankomen. Iemand die met een bootje in Griekenland aankomt, moet dus in Griekenland asiel aanvragen en mag niet doorreizen naar een ander EU-land. In de praktijk gebeurt dit juist veelvuldig.
Daarom pleiten de ministers van Buitenlandse Zaken van de drie landen onder meer voor het spreiden van migranten over verschillende EU-lidstaten. De ministers willen dat het document wordt besproken bij de bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van de hele EU, die 4 en 5 september zal plaatsvinden.
Zowel Italië als Griekenland, twee landen waar zeer veel migranten arriveren, hebben speciale maatregelen genomen om de crisis in te dammen. Zo heeft Italië extra grenscontroles ingevoerd bij de Brennerpas, op verzoek van Duitsland. Ook is er in Noord-Italië opvang geregeld voor migranten die eigenlijk op weg waren naar Zuid-Duitsland.
De Grieken hebben een coördinatiecentrum ingesteld om de migrantencrisis beter te kunnen overzien. Vertegenwoordigers van het leger, de politie, de kustwacht en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid zullen samenwerken om de crisis in goede banen te leiden. Één van de belangrijkste doelstellingen is dat migranten beter worden geregistreerd. Tot nu toe kan Griekenland de enorme instroom van
asielzoekers nauwelijks aan.