De Amerikaanse president huilde heel wat krokodillentranen toen hij vanavond strengere wapenwetgeving aankondigde.
De Amerikaanse president Obama is de afgelopen jaren steeds ongeloofwaardiger geworden. In 2008 was de hele wereld gecharmeerd van de speeches van de nieuwe president – hij was zo écht! Zo normaal! En, niet te vergeten, álles zou anders worden onder Obama. Hij zou samenwerken met Democraten én Republikeinen om de economische crisis op te lossen, Amerika veiliger te maken en de banden van Amerika met landen in het Midden-Oosten verbeteren.
Helaas gebeurde het tegenovergestelde. Het economische herstel gaat zo traag als een schildpad, de dreiging van terreurorganisaties is groter geworden, en Amerika heeft nauwelijks nog vrienden over in het Midden-Oosten. Allemaal als gevolg van het falende beleid van Obama. Inmiddels hebben de meeste mensen dan ook wel door dat Obama helemaal niet eerlijk en echt is, maar een geslepen politicus die emotie inzet om mensen over te halen.
Vanavond kondigde Obama nieuwe wapenregels aan. Obama (en zijn Democratische partij) willen de verkoop van wapens drastisch aan banden leggen. Dat staat op gespannen voet met de Amerikaanse Grondwet, die het recht op wapenbezit garandeert. De meeste Amerikanen zien dan ook niets in de maatregelen van Obama, en ook in het Congres zou hij geen meerderheid krijgen voor zijn plannen.
Maar daar trekt Obama zich niets van aan – hij voert de maatregelen tóch in, via zogeheten executive orders. Via die omstreden route worden de maatregelen zonder goedkeuring van het Congres ingevoerd. Het spreekt vanzelf dat die sluiproute op gespannen voet staat met de grondbeginselen van de rechtsstaat, maar volgens Obama is het binnen zijn macht als president om dit te doen.
Om zijn woorden kracht bij te zetten, perste Obama er wat krokodillentranen uit. Emotioneel sprak hij over het gevaar van vuurwapens – die ook in Chicago, vertelde hij, veel slachtoffers maken.
Die laatste opmerking werd beloond met luid applaus, maar was onbedoeld ironisch. Chicago heeft de strengste wapenwetgeving van alle Amerikaanse steden, maar heeft de hoogste moordcijfers. Criminelen trekken zich immers niets aan van wapenwetten, terwijl gezagsgetrouwe burgers minder middelen hebben om zich te verdedigen.
De plannen van Obama kunnen op instemming rekenen van het linkerdeel van het politieke spectrum in Amerika, maar de meeste mensen zullen zijn sluiproute om strengere wapenwetgeving in te voeren niet kunnen waarderen. Republikeinse presidentskandidaten hebben dan ook gezegd dat ze de regels direct van tafel zullen vegen, mochten zij in 2016 het Witte Huis betreden.