Uit onderzoek van het Erasmus MC onder tienduizend 45-plussers in de Rotterdamse wijk Ommoord blijkt dat ongeveer één op de drie Nederlanders op latere leeftijd te maken krijgt met diabetes type 2.
De onderzoeksresultaten zijn vandaag gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift genaamd
The Lancet.
De onderzoekers volgden de inwoners van de Rotterdamse wijk veertien jaar lang. De bewoners van die wijk staan representatief voor de gehele Nederlandse bevolking, aldus de onderzoekers.
De kans voor een 45-jarige om de voorfase van de ziekte te krijgen is 48 procent. 9 procent moet ooit insuline gaan gebruiken.
Promovendus Symen Ligthart legt uit dat vooral mensen met obesitas en overgewicht bevinden zich in de gevarenzone. Helaas voor mensen met een gezond gewicht betekent niet dat zij zich geen zorgen hoeven te maken:
"Ook mensen met een gezond gewicht lopen gevaar. Mensen met een voorstadium van de ziekte hebben verhoogde bloedsuikerwaarden, maar weten dit vaak niet."
Hij gaat verder:
"Toch hebben 45 jarigen met het voorstadium van diabetes maar liefst 75 procent kans om diabetes te krijgen. Bij magere mensen met een BMI van minder dan 25 is het risico op de ziekte nog één op vijf. Wat hier precies de oorzaak van is, weten wij nog niet. Vermoedelijk spelen erfelijke factoren en ongezonde voeding een rol."
Met andere woorden, we doen er allemaal verstandig aan om onze bloedwaarden in de gaten te houden en regelmatig naar het ziekenhuis te gaan zodat men daar onderzoek kan doen naar onze
gezondheid. Dat is niet heel Nederlands om te doen - wij gaan pas naar de arts als we nagenoeg in coma liggen - maar het is wél zo verstandig.